Acasă Actualitate Primăria Timişoara trebuie să acopere o gaură de 500.000 de lei în...

Primăria Timişoara trebuie să acopere o gaură de 500.000 de lei în contul Spitalului de Copii

DISTRIBUIȚI

Retrocedări ilegale, procese şi conturi blocate

În contextul în care primarul Robu a anunţat paşi importanţi în proiectului noii clădiri a Spitalului de Copii, instituţia trece şi prin momente mai puţin plăcute. Zilele trecute, spitalul a avut poprire pe conturi, din cauza unei datorii de 500.000 de lei la chirie, din perioada 2007-2010.

Cum în perioda respectivă spitalul era în administrarea Ministerului Sănătăţii, Primăria Timişoara nu are dreptul să achite datoria. În schimb, golul lăsat în conturile spitalului va fi acoperit de primărie, printr-o hotărâre de consiliu local, prin decontarea altor cheltuieli. Mai mult, primăria speră să recupereze şi cei 500.000 de lei, după finalizarea unor procese.

Se fac eforturi pentru funcţionarea spitalului. Este unul dintre puţinele spitale în care nu s-a cerut nici măcar un algocalmin din partea pacienţilor. Dar este şi spitalul cu cele mai multe probleme juridice. Poprirea s-a făcut pentru o chirie aferentă anilor 2007-2010. Spitalul a ajuns în administrarea Primăriei Timişoara în 2010, motiv pentru care primăria nu a putut să avanseze suma respectivă. Problemele finaciare se vor rezolva. Primăria are dreptul să plătească alte cheltuieli pentru spital. Avem un buget de acest tip pregătit, va trebui ca în primul plen (al consiliului local – n.r.) să trecem această sumă şi să-i ajutăm cu alte cheltuili pe care le au în acest moment, ca functionarea spitalului să nu fie afectată”, spune viceprimarul Dan Diaconu.

O parte a spitalului a fost retrocedată ilegal

O parte a Spitalului de Copii a fost obiectul unei retrocedări în natură. Clădirea a fost deţinută de o societate pe acţiuni, actuala proprietară, Lydia Henriette Reiber, fiind moştenitoarea unui dintre acţionari. Conform legii, retrocedarea în natură nu se poate efectua în astfel de cazuri, dar se pot acorda compensaţii băneşti. Din acest motiv, cazul se află şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Primăria Timişoara are proces persoana care a revendicat spitalul, câştigat în 27 martie 2013, la Tribunalul Timiş. Decizia prevede radierea dreptului de proprietate. Hotărârea este definitivă, dar nu irevocabilă. A fost atacată cu recurs. În prezent, statul român e întabulat provizoriu ca proprietar al spitalului. Există un alt proces, pierdut de Spitalul de Copii, cu privire la poprirea de 500.000 de lei legată de chirie. În mod logic, când vom finaliza acest proces, va trebui să recuperam aceşti bani. DNA şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pe rol un dosar în care Primăria Timişoara e parte civilă, tocmai cu privire la restituirea în natură a acestui imobil. Această clădire a fost deţinută de o societate anonimă de chirurgie, doamna în cauză e moştenitoarea unuia dintre acţionari. Conform legii, retrocedarea în natură nu se putea efectua, doar se puteau acorda compensaţii băneşti. Acestea sunt şi argumentele nostre pentru care ne aşteptăm să câştigăm şi pentru care Primăria Timişoara nu a disponibilizat suma necesară pentru plata chiriei”, a mai explicat Dan Diaconu.

Comentarii

comentarii