Acasă Actualitate Producătorii agricoli din Timiş cu ferme de semisubzistenţă şi subzistenţă pot primi...

Producătorii agricoli din Timiş cu ferme de semisubzistenţă şi subzistenţă pot primi despăgubiri de secetă în valoare de 100 de lei/hectar

DISTRIBUIȚI

Conform estimărilor fermierilor, în judeţul Timiş, 30% din culturile de porumb şi un procent mai mic din cele de floarea soarelui sunt calamitate de cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani.

Vestea bună este că toţi producătorii care deţin ferme de semisubzistenţă şi subzistenţă care au suferit pierderi din cauza secetei şi pot dovedi acest fapt vor primi sprijin financiar (ajutor de minimis – 100 de lei pe hecrar), prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Totuşi, situaţia reală a efectului secetei asupra culturilor însămânţate în această primăvară va fi posibil de stabilit la încheierea campaniei de recoltare din toamna acestui an. Banii pot fi primiţi din luna noiembrie, pe baza unei cereri pe care fermierii o vor depune în luna septembrie la APIA Timiş. Ei vor primi o adeverenţă cu care vor merge la bancă şi vor încasa suma cuvenită.

Din totalul suprafeţei de 5.272.993 ha însămânţate în primăvara 2012, la nivel naţional, porumbul a fost cultivat pe 2.687.894 ha, iar floarea soarelui pe 1.104.711 ha. Numărul fermierilor care exploatează terenuri de la 1-10 ha este de 558.272, iar sprijinul financiar din proiectul de hotărâre de guvern se adresează acestora în vederea compensării pierderilor de producţie.

Sprijinul financiar se adresează producătorilor agricoli, persoane fizice, care desfăşoară activităţi agricole şi se încadrează în categoria fermelor de semisubzistenţă şi subzistenţă. În ceea ce priveşte suprafeţele afectate de secetă la nivelul întregii ţări, MADR, prin direcţiile judeţene pentru agricultură, monitorizează permanent situaţia culturilor agricole. În acest sens au fost efectuate controale în teren în mai multe judeţe, astfel că situaţia suprafețelor afectate se modifică zilnic-săptămânal, iar în urma controalelor efectuate pe teren, suprafeţele calamitate au fost reevaluate faţă de estimarea iniţială.

Comentarii

comentarii