Acasă Actualitate Prof. Jenel Pătrașcu mizează pe reforma curriculară, în drumul spre fotoliul de...

Prof. Jenel Pătrașcu mizează pe reforma curriculară, în drumul spre fotoliul de rector al UMF Timișoara

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Jenel Pătrașcu, unul dintre candidații la fotoliul de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, atenționează că UMFT a ajuns la un moment de răscruce și are de înfruntat multiple provocări și pentru a reuși există două căi: una hard și alta soft, iar unul dintre cele mai importante obiective este reforma curriculară.

”Am avut în viață două reguli: prima este să nu renunț niciodată în viață, iar a doua este să nu uit de regula numărul unu. Există programe valoroase în procesul educațional care pot fi continuate toate depind de modul nostru de predare și de pregătire de volumul materiei și de sistemul de evaluare. Totul se bazează pe studenți, pe rezidenți, pe doctoranzi pe masteranzi,

Cea mai importantă este reforma curriculară. Trebuie armonizarea curriculei cu cea din universitățile europene de renume în concordanță cu procesul Bologna. Noi vrem să fim o universitate europeană. Este nevoie de creșterea gradului de acreditare a ARACIS și adaptarea nevoilor curriculare la nevoile sistemului medical național și european, prin creșterea calității educației, sustenabilitatea mobilității cadrelor didactice și ale studenților și prin gradul de angajare”, susține prof. Pătrașcu.

Cum poate fi rezolvată reforma curriculară?

Prof. Jenel Pătrașcu vine cu idei concrete: centrarea procesului educațional trebuie făcută pe student, pe masterand pe doctorand, prin evaluarea catalogului de cunoștințe și abilități. Vor fi introduse metode educaționale moderne precum lucru în echipă și învățarea orientată în rezolvarea problemelor și elaborarea unui proiect.

Este nevoie de introducerea tutoriatului pentru candidații la admiterea în universitate și crearea unui sistem de învățământ centrat pe necesitățile studenților, pe parteneriatul student-profesor și introducerea unor obiective educaționale clar stabilite.

Prof. univ. dr. Jenel Pătrașcu atenționează că în această perioadă Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara trece printr-un  moment crucial și el vrea să aducă un suflu nou de primăvară universității, bazat pe lucruri solide, dar există niște provocările foarte serioase.

Este vorba de subfinanțarea sistemului, necesitatea îmbunătățirii bazei tehnico-materiale, iar spațiile existente nu acoperă toate nevoile universității.

De asemenea, deficitul de cadre didactice, dotarea deficitară a facultății de stomatologie, curricula nu este actualizată, cursurile nu sunt predate în mod unitar, colaborarea insuficientă între discipline și procesul greoi de evaluare a studenților sunt alte provocări mari.

Viitorul posibil rector al UMFT, Jenel Pătrașcu, atenționează că totuși există unele oportunități.

Creșterea numărului de medici pe plan național și european, costul școlarizării studenților străini mai scăzut, recunoașterea diplomei de licență în UE, potențialul de dezvoltare a cercetării științifice, parteneriatele internaționale, reforma curriculară și atragerea de fonduri europene.

Care sunt riscurile?

Scăderea finanțării sistemului de învățământ, modificarea imprevizibilă a contextului legislativ face dificil procesul de reformă, subfinanțarea cronică a sistemului românesc de sănătate, migrația externă a forței de muncă din sistemul medical românesc și dificultățile tehnice de accesarea de fonduri pentru proiecte de cercetare

”Ce îmi doresc? Să mă desfășor cu întreaga universitate și cu echipa din jurul meu pentru a ajuta la creșterea calității și vizibilității și la acreditarea noastră în străinătate. Cum? Prin modernizarea procesului educațional, prin cercetare științifică, prin valorificarea capitalului uman existent, prin venituri și patrimoniu și imaginea pozitivă a UMFT. Avem multe de făcut. Avem multe misiuni și obiective, avem de reparat un program educațional, avem de lucrat la modul de evaluare a studenților, avem de lucrat foarte mult cu studenții, cu personalul didactic și academic, trebuie să avem grijă de resursele educaționale, de evaluarea programului de administrație.

Experiența și realizările profesionale, lucrurile bine făcute, dorința de normalitate, recunoașterea națională și internațională dovedită, pe lângă celelalte calități m-au determinat să accept provocarea de a ocupa înalta funcție de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara”, spune dr. Jenel Pătrașcu.

Primul pas spre creșterea valorii este cel al investițiilor orientat spre dezvoltare, de aceea prof. Pătrașcu vrea să înființeze departamentul de proiecte care să atragă fonduri europene – un serviciu propriu care să stabilească multiple parteneriate cu experți atât din țară, cât și din Europa sau orice alt partener dornic de colaborare. Atragerea acestor fonduri, în special cele europene, sunt imperios necesare dezvoltării.

De asemenea, vrea să înființeze un departament de cercetare legat intrinsec de cel anterior și de toate departamentele din universitate, în ambele selecția să fie bazată pe profesionalism. Universitatea trebuie să renunțe la o oarecare rigiditate ce exista înainte și să arate o deschidere largă către toată lumea medicală internațională și către comunitate.

De asemenea el consideră de o maximă importanță aprecierea și sprijinul pentru toți cei care vor să facă ceva, să exceleze și recompensarea lor legală pentru munca depusă.

Nu va fi uitat nici modernizarea centrului de abilități practice pentru studenți, dezvoltarea acestuia și de ce nu un centru nou de pregătire profesională, de training prin simulare, un centru nou, modern și de actualitate existent în cadrul Universităților Europene. Nu va fi uitată dezvoltarea și modernizarea centrului unic de evaluare a studenților, un centru important în creșterea încrederii în activitatea de educație medicală !!

Prof. Jenel Pătrașcu are în vedere continuarea proiectului campusului universitar susținut inițial din fonduri proprii, dar mai mult din fonduri europene și guvernamentale și de ce nu de fundații și ONG-uri. Întreaga declarație aici:



Comentarii

comentarii