Acasă Actualitate Prof. Tudor Chirilă, inventatorul corneei artificiale, a devenit Membru Emerit al Fundaţiei...

Prof. Tudor Chirilă, inventatorul corneei artificiale, a devenit Membru Emerit al Fundaţiei Politehnica Timişoara

DISTRIBUIȚI

Vineri la Politehnica Timispoara a conferit titlul de DSCF9341

Vineri, 26 septembrie, în Sala de Consiliu, din Piața Victoriei nr. 2, clădirea Rectoratului Universităţii Politehnice Timişoara, prof. dr. Viorel Şerban i-a înmânat diploma de Membru Emerit al Fundaţiei Politehnica Timişoara inventatorului corneei artificiale, prof. univ. dr. Tudor V. Chirilă, arădean care trăieşte şi face cercetări de 30 de ani în Australia.

„E un moment de natură sufletească. Meritele profesorului Chirilă trebuie cunoscute, pentru tot ce a făcut în domeniul ştiinţei. În 2015, UPT îi va conferi titlul de Doctor Honoris Causa. E o situaţie fericită să ne putem bucura şi noi”, a spus prof. Şerban.
„Mulţumesc pentru acest titlu oferit de UPT, unde mi-am făcut educaţia. Sunt mulţi ani de când în această clădire mi-am susţinut disertaţia de doctorat. Ceva mai târziu am părăsit ţara. Acum lucrez la o invenţie mult superioară, care va înlocui corneea artificială”, a declarat prof. Chirilă.
Tudor V. Chirilă s-a născut la Chișineu-Criș, în Ardeal. Pregătirea profesională a început la Politehnica Timișoara, unde a urmat cursurile Facultății de Chimie Industrială, secția Macromolecule. În 1975 se înscrie la doctorat tot la Politehnică. Studiile de specialitate au reprezentat nu doar fundamentul cercetărilor revoluționare pe care avea să le dezvolte, dar și oportunitatea de a părăsi țara și regimul comunist. Astfel, printr-un concurs de împrejurări atent valorificate, Tudor Chirilă și familia sa reușesc să obțină azil politic în Australia.
În țara de la antipozi atenția cercetătorului se îndreaptă spre domeniul biomaterialelor oftalmice, adică a unor materiale sintetice care pot fi implantate şi acceptate de corpul uman, pentru a trata boli incurabile ale ochiului. „Au fost ani grei de muncă și astăzi interesele de cercetare ale profesorului vizează subiecte diverse, precum domeniul celulelor stem sau aspecte ale chimiei polimerilor”, a explicat prof. Nicolae Vasilcin, în Laudatio.

Comentarii

comentarii