Acasă Actualitate Prof. univ. dr. Adrian Ivan – cercetător în relaţii internaţionale şi studii...

Prof. univ. dr. Adrian Ivan – cercetător în relaţii internaţionale şi studii de securitate, a susținut la UVVG conferința cu tema: „Uniunea Europeană între interguvernamentalism și supranaționalism”

DISTRIBUIȚI

ok1Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în data de 06.05.2014, în Aula „Ioan Slavici”, conferința cu tema „Uniunea Europeană între interguvernamentalism și supranaționalism” susținută de prof. univ. dr. Adrian Ivan, din cadrul Universității „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

La eveniment au participat conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a UVVG, conf. univ. dr. Cristian Benţe, directorul Departamentului de Ştiinţe Socio-Umane, elevi de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”, cadre didactice, studenți, masteranzi, absolvenți ALUMNI-UVVG.  
Prof. univ. dr. Adrian Ivan, din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, ne-a declarat: „Conferința pe care am susținut-o a fost una mai specială, deoarece, după cum ați putut observa, există deja o dispută în țara noastră lansată de cartea lui Lucian Boia, despre Primul Război Mondial. În cadrul conferinței am vorbit despre stat, ca actor principal în construcția europeană: De ce este nevoie de stat? De ce construcția europeană se bazează pe stat? Lucian Boia a abordat teme legate și de substanța noastră naţională și de statul național. Am considerat că merită să insist asupra chestiunilor legate de statul națiune în construcţia europeană și despre interguvernamentalist și construcție europeană”.
Întrebat despre conferința pe care o va susține în data de 07.05.2014, în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Generațiilor”, cu ocazia „Zilei Europei”, organizat de Facultatea de Istorie și Filozofie” a Universității „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca – Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană, prof. univ. dr. Adrian Ivan ne-a declarat: „Voi susține o conferință despre minorități naționale și securitate europeană, iar la sfârșitul lunii voi organiza o nouă conferință de anvergură internațională legată de conflictele militare, unde vor fi foarte mulți invitați din Statele Unite ale Americii, Europa vestică și am lansat invitații și în Rusia, care sper să nu mă ocolească. Cu ani în urmă am făcut un colocviu româno-rus și a ieșit foarte bine. Eu abordez problema Rusiei din perspectiva teoriei jocurilor. Rușii au făcut niște mutări raționale, iar acum așteaptă mutări raționale din partea Vestului. Mai am încă o teorie: nu noi suntem în defensivă, ci rușii sunt în defensivă. Cât timp avem două treimi din Ucraina și aproape toată Moldova, occidentul este în ofensivă, nu Rusia. Rusia face mutări raționale în complexul de securitate și așteaptă mișcări raționale, iar în final suma va fi zero”.
Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative, a subliniat: „Ne bucurăm că l-am avut din nou ca invitat, la Facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative, dl. prof. univ. dr. Adrian Ivan, unul dintre cei mai importanți specialiști în domeniul relațiilor internaţionale și al studiilor de securitate. Dl. profesor Adrian Ivan a participat la o nouă întâlnire cu studenții de la facultatea noastră și cu elevii de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”. Dacă până acum au fost abordate probleme legate de regionalizare, de data aceasta domnia sa a intrat într-o problematică de mare actualitate, iscată prin prisma unor evenimente care se desfăşoară la granița cu România, a se vedea evenimentele din Ucraina. De asemenea, a fost abordată și problema identității naţionale și a unității naționale a tuturor românilor, având în vedere că în anul acesta, 2014, ne aflăm la distanță rotundă de începutul Primului Război Mondial (1914), care s-a încheiat cu Marea Unire de la 1918, eveniment în care Aradul a avut un rol deosebit de important. Au apărut reacții ale unor istorici și eseiști legate de importanța evenimentului de la 1 decembrie 1918 și de dorința românilor de a se uni. Această tematică este una extrem de interesantă și merită a fi abordată”.
Prof. univ. dr. Adrian Ivan este cunoscut cercetător în relaţii internaţionale şi studii de securitate, minorităţi naţionale şi etnice în relaţiile internaţionale, cercetător al politicilor externe şi de securitate şi cercetător în guvernanţa europeană şi internaţională, om de cultură, editorialist şi analist politic.
Prof. univ. dr. Adrian Ivan este director al programului de Studii de Securitate, la nivel licenţă şi masterat din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca; Director executiv al Institutului de Studii Internaţionale al UBB, Director al Centrului „Altiero Spinelli” pentru studiul organizării europene al UBB, Director al Programului Atlantis – EU şi membru în Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) al UBB; Director al Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie; Director al Catedrei „Jean Monnet” Guvernanţă şi Politici europene.
Datorită experienţei profesionale acumulate până în prezent, prof. univ. dr. Adrian Ivan a deprins o bună cunoaştere a psihologiei umane şi a politicilor de stabilire a nevoilor de dezvoltare organizaţională.
Prof. univ. dr. Adrian Ivan are competenţe şi abilităţi sociale excelente, dar şi spirit de echipă dobândite în cadrul activităţilor derulate în mediul universitar şi extrauniversitar, prin coordonarea diferitelor echipe de cercetare, şcoli de vară, lansări de carte, mese rotunde, conferinţe naţionale şi internaţionale, seminarii şi înfiinţarea de noi secţii de studiu în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca.

Comentarii

comentarii