Acasă Economic Programul „Prima Casă” nu a influenţat tendinţa de scădere a preţurilor pe...

Programul „Prima Casă” nu a influenţat tendinţa de scădere a preţurilor pe piaţa imobiliară din judeţul Timiş

582
DISTRIBUIȚI

Conform unui studiu realizat de MagazinulDeCase.ro, în judeţul Timiş al doilea trimestru al anului este dominat de scăderea preţurilor medii ale imobilelor. În cazul garsonierelor, valoarea medie s-a redus cu 11%, de la 37.056 de euro în trimestrul întâi la 33.000 de euro în trimestrul al doilea. Pentru un apartament de două camere, scăderea procentuală pentru perioada luată în calcul este de 18% (de la 60.000 de euro la 49.000 de euro). La apartamentele de trei camere s-a înregistrat o scădere de 19% a trimestrului doi (preţ mediu 68.000 de euro) faţă de primul trimestru din 2009 (preţ mediu 84.000 de euro).
Aparent, programul „Prima Casă” nu a influenţat piaţa imobiliară din judeţul Timiş. Dar dacă analizăm ce s-a întâmplat în Bucureşti sau Cluj (preţurile apartamentelor cu două camere din judeţul Cluj au crescut cu aproximativ 17% în luna iulie, faţă de iunie 2009) este foarte posibil ca efectul să se producă şi în Timiş.
Pentru a observa mai bine evoluţia preţurilor medii pentru garsonierele, apartamentele de două camere, respectiv apartamentele de trei camere din judeţul Timiş, sunt prezentate în tabelul 1 cifrele ultimelor patru trimestre (în euro).
Extremele preţurilor pentru imobilele din judeţul Timiş, înregistrate în luna iulie, 2009, sunt redate în tabelul 2.
Faţă de judeţul Timiş, în Bucureşti s-a înregistrat o scădere ceva mai mare a preţului mediu pentru garsoniere: -13% e evoluţia valorii medie în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului curent. În cazul apartamentelor de două camere din Bucureşti, diminuarea procentuală este de 11% în al doilea trimestru faţă de primul, iar pentru apartamentele de trei camere scăderea înregistrată este de 12% (valabil pentru aceeaşi perioadă).
MagazinulDeCase.ro este primul serviciu online românesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, în baza unui preţ fix, fără comision.
Lansat în octombrie 2006, MagazinulDeCase.ro a ajutat până în prezent la încheierea a 3128 de tranzacţii imobiliare, dintre care cea mai cunoscută este vila cunoscutului om de afaceri Cristian Ţânţăreanu, care a fost vândută pentru 3.5 milioane de euro. Magnatul a economisit astfel 210.000 de euro, comisionul aferent unei agenţii imobiliare în cazul în care tranzacţia s-ar fi făcut prin intermediul acesteia.
Până pe data de 2 aprilie 2009, MagazinulDeCase.ro îşi desfăşura activitatea în 6 judeţe: Ilfov, Prahova, Sibiu, Braşov, Constanţa şi Iaşi. Pe data de 2 aprilie 2009 MagazinulDeCase.ro a preluat baza de oferte de proprietăţi imobiliare şi clienţii Elephanto.ro, serviciul cu cea mai mare acoperire la nivel naţional. În urma procesului de integrare, MagazinulDeCase.ro şi-a extins serviciile in 4 noi judeţe reprezentative – Dolj, Cluj, Arad şi Timişoara –, ajungând la o prezenţă naţională în 10 judeţe. Totalul tranzacţiilor efectuate prin MagazinulDeCase.ro se ridică la 486.943.758 de euro, iar comisionul economisit a ajuns la o valoare de 29.216.625 de euro.

Comentarii

comentarii