Acasă Cultura Programul spectacolelor la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara, în luna noiembrie

Programul spectacolelor la Teatrul Maghiar de Stat din Timişoara, în luna noiembrie

DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara a pregătit pentru luna noiembrie zeci de spectacole pentru toate gusturile, scrise de cei mai mari dramaturgi naţionali şi internaţionali.

Astfel, prima reprezentare intitulată Ultima Mutare, în regia lui Koksardi Levente, va avea loc, vineri, 3 noiembrie 2017, de la ora 19:00, în Sala Studio.

   
   
   
   

Distribuţia: Fall Ilona, Horányi László, Lukács Szilárd, Mátrai Lukács Sándor, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Szász Enikő, Vass Richárd “Care e secretul Teatrului? Dragostea, bineînţeles. Fără dragoste, durerea şi înfrângerea sunt doar durere şi înfrângere. Nimic altceva. Dragostea, însă, le face să devină frumuseţe şi înţeles.” Spectacolul ne face cunoştinţă cu ultimii actori rămaşi într-un teatru vechi, a cărui clădire este propusă pentru demolare. Regele, Regina, Ducele şi Fata rememorează rolurile din vremurile de glorie, pledând pentru apărarea statutului actorilor şi al artei în societate. Pe fondul sonor al lucrărilor de demolare a teatrului, se vorbeşte despre construirea unui nou mall, a unui cartier rezidenţial sau a unei clădiri de birouri, situaţie atât de familiară în actualitate. Inserturi din operele lui William Shakespeare, Friedrich Schiller, Eugène Ionesco și Örkény Istvàn. Se asigură traducere în limba română la cască.

Duminică, 5 noiembrie 2017, 19:00, Sala Mare

DYSPHORIA SHOW, regia-coregrafia Florin Fieroiu, spectacol de teatru-dans

Disforia este termenul pentru o tulburare predominant depresivă, care se poate manifesta prin anxietate, tristețe, iritabilitate. Într-o lume în care depresia pare omniprezentă și ne este indusă ca o stare cotidiană, spectacolul acesta atrage atenția asupra izolării individului și ne face să ne întrebăm: oare tot ceea ce considerăm că este familiar și normal, este și sănătos sau ține de obișnuință? Acest spectacol experimentează cu diagonala normalității. Ne forțează să reflectăm asupra graniței dintre normal și anormal și a spațiului cenușiu care există între ele. Construit ca o instalație teatrală inovativă,  spectacolul reduce dialogul la minimum, focusându-se pe mișcare, acustică și imagine. Distribuția: Baczó Tünde, Borbély B. Emília, Magyari Etelka, Molnár Bence, Simó Emese, Szilasi Eszter Júlia și Tar Mónika.

Miercuri, 8 noiembrie 2017, 19:00, Sala Mare

EXIT, text bazat pe improvizaţiile actorilor, regia Schilling ÁrpádCoproducţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad și а Teatrului Național din Sombor. Personajele spectacolului sunt imigranţi economici, care au fost închişi într-o clădire scoasă din funcțiune, undeva în Marea Britanie. Au sosit din regiunea estică a Europei: vor să iasă de undeva și în aceași timp vor să intre undeva. Cei de afară le-au promis că totul se va rezolva, iar până atunci nu au altceva de făcut decât să aștepte. Distribuţia: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Ninoslav Đorđević, Éder Enikő, Andrei Elek, Branislav Jerković, Mátrai Lukács Sándor, Dragana Šuša, Tokai Andrea, Vass Richárd și Carmen Vlaga-Bogdan. Spectacol jucat în maghiara, română, sârbă şi engleză cu traducere în română.

Duminică, 12 noiembrie 2017, 18:00 şi 20:30, Sala Studio PREMIERĂ- Erendira  & bună-sa, spectacol inspirat de operele lui Gabriel García Márquez. Regia: Kocsárdi Levente. Spectacol în limba română produs de Asociaţia Arte-Factum, în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”. Proiectul reunește tineri actori din Timișoara, Cluj –Napoca, Turda și Arad, majoritatea având în comun experiențe și amintiri din facultate și de la studiile de masterat la facultatea de teatru a Universității clujene, iar show-ul începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție. Distribuţie: Diana Tușa, Irina Maria Barbir, Bianco Erdei, Dragoș Lupău, Corinias Caraba și balerinul Alin Radu Intrare pe bază de invitaţie.

Vineri şi sâmbâtă, 17 şi 18 noiembrie 2017, 19:00, Sala Studio

Wiener Walzer, de Görgey Gábor, regia Szász Enikő. O comedie neagră ce analizează problema moralităţii şi a sincerităţii faţă de noi înşine, pornind de la cazul unei crime petrecute în trenul numit Wiener Waltzer. Distribuţie: Kiss Attila, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Bicskei István, Balázs Éva, Molnár Bence, Aszalos Géza, Mátyás Zsolt Imre. Spectacol jucat în maghiara, cu traducere la cască în română.

Miercuri, 22 noiembrie, 19:00 Sala Mare

IMPROVIZAŢIA DE LA VERSAILLES SAU CASA MAIMUŢELOR, după Moliere. Regia: Sardar Tagirovsky. După participarea la Festivalul Naţional de Teatru 2017 la Bucureşti, „Improvizaţia” se joacă acasă, redând viaţa lui Jean-Baptiste Poquelin, adică Molière. Călătorim prin amintirile şi visele unui artist mare, prin legendele şi documentele scrise despre el. Nu există un fir narativ linear, ne aflăm în mijlocul unei amintiri. Dar a cui? A lui Molière? A contemporanilor? A noastră? Această călătorie imaginară este evocată, descoperită, împreună pe parcursul celor patru acte. Fiecare dintre ele este o lume. Fiecare anotimp, fiecare act este un spectacol. Patru spectacole contopite într-unul singur. Un circuit al dorințelor umane și artistice. De la moarte până la naștere, de la naștere până la moarte.

Vineri, 24 noiembrie, 10:00 şi 12:00 Sala Mare

Spectacol invitat din Oradea – Moha és páfrány, Vaclav Ctvrtek-Hatházi András. Spectacol pentru copii în limba maghiară, fără traducere. Se asigură traducere la cască în limba română.

 

Sâmbâtă şi duminică, 25 şi 26 noiembrie Sala Mare,

PREMIERĂ – FORBIDDEN BOOKS, scris şi regizat de Szymon Adamczak – o coproducție a Festivalului TESZT din Timişoara cu Festivalul Temps d’Images din Cluj-Napoca și Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Polonia.

Creatorii spectacolului sunt născuți între ’89 și ’91 în patru țări diferite (dar europene), trăind acum în trei, cu cel puțin trei identități religioase şi sexuale diferite. Maghiari dar români, maghiari dar trăind în România, polonez dar trăind în Olanda. Sau armean, ceangău, german, evreu și rrom? Creatori de teatru care au privilegiul de a se adresa unui public internațional. Spectacolul este unul devised, realizat de Szymon Adamczak, creator și dramaturg polonez, bazat pe amintirile şi experienţele actorilor în ceea ce priveşte copilăria şi adolescenţa personală. Pentru că Syzmon are o minte all-you-can-eat, vă puteţi aştepta la un amestec de creații teatrale devised, personale, ficționale şi în timp real. Distribuţia: Bence Molnár, Emese Simó, Timea Udvari. Spectacolul din 25 noiembrie va fi jucat în maghiară, cu traducere în română, iar cel din 26 noiembrie va fi jucat în engleză fără traducere

SPECTACOLE JUCATE ÎN DEPLASARE ŞI FESTIVALURI:

  • 7 noiembrie – “EXIT” – ARAD
  • 9 noiembrie – “EXIT” – SOMBOR, SERBIA
  • 12 noiembrie – “FORBIDDEN BOOKS” – premieră la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Temps d’Image
  • 15 noiembrie – “MAGHIAR” – SUBOTICA, SERBIA
  • 16 noiembrie – “SHAKESPEARE, SONNET 66” – ARAD, Festivalul Internaţional de Teatru Clasic
  • 28 noiembrie – “EXIT” – SUBOTICA, SERBIA, Festivalul Internaţional Desire Central Station

 

 

Comentarii

comentarii