Acasă Actualitate Proteste cu lanţuri, continuate şi noaptea, în faţa şcolii din Şopotul Vechi

Proteste cu lanţuri, continuate şi noaptea, în faţa şcolii din Şopotul Vechi

DISTRIBUIȚI

Noul an şcolar a început luni,13 septembrie, la şcoala din satul Şopotul Vechi, aparţinător comunei Dalboşeţ, judeţul Caraş-Severin, cu un miting al părinţilor, elevilor şi chiar al localnicilor, în semn de protest faţă de decizia mutării elevilor din ciclul gimnazial la şcoala din comuna Dalboşeţ. Acelasi lucru s-a întâmplat şi marţi dimineaţa şi va continua până ce problema se va rezolva. Oamenii şi elevii au rămas şi peste noapte în faţa şcolii, iar părinţii s-au legat cu lanţuri de stâlpii de curent, pentru a nu putea fi îndepărtaţi de acolo. La manifestarea de protest au participat peste  300 de persoane. Părinţii nu vor sub nici o formă ca elevii din Şopotul Vechi, copiii lor, adică, să înveţe la şcoala din centrul comunal din satul Dalboşeţ, localitate aflată la aproape 15 km distanţă. Însă decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin este pentru mutarea acestor elevi la şcoala din comuna Dalboşeţ.  
Inspectoratul Şcolar motivează închiderea şcolii spunând că ,,nu sunt suficienţi elevi în cele două şcoli ca să funcţioneze separat”. Ceea ce uită domnii inspectori este faptul că la şcoala din Şopotul Vechi sunt mai mulţi copii decât la cea din Dalboşeţ, adică, 70 faţă de doar 30.  Vine iarna şi aici, în depresiunea Almăjului, la poalele Munţilor Locvei, iernile sunt lungi şi grele. Ninge mult şi drumurile nu sunt tocmai bune. În fiecare an, viscolul  troieneşte drumurile, astfel încât localităţile rămân şi câte o săptămână izolate. Părinţii vor sta  tot timpul cu frica în sân, deoarece copiii vor face zilnic naveta de 30 de km. 
 De asemenea, părinţii au acţiona în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, ca urmare a acestei decizii. Ei au invocat faptul că nu au fost respectate normele metodologice pentru închiderea şcolii cu clasele V-VIII de la Şopotul Vechi.
Oamenii sunt decişi să protesteze zi şi noapte în faţa şcolii, după care se vor muta în faţa prefecturii, iar unii dintre ei vor intra în greva foamei, până ce şcoala lor, veche de 200 de ani, le va fi dată înapoi.   Viceprimarul Iosif Velcotă spune că s-a făcut un abuz, că la Şopot sunt mai mulţi copii, că acolo şi rezultatele la învăţătură sunt mai bune, că acolo sunt profesori titulari şi că aceste comasări se fac în funcţie de interese. Mai spune că oamenii vor da în judecată Inspectoratul Şcolar şi el îi va susţine, ceea ce confirmă şi consilierul local Paul Velcotă: „Noi suntem dispuşi să introducem votarea în consiliul local, pentru care dintre cele două şcoli să rămână”, mai spune Paul Velcotă.

Comentarii

comentarii