Acasă Actualitate Protestul ”Colectiv” din Timişoara, abia mai pâlpâie

Protestul ”Colectiv” din Timişoara, abia mai pâlpâie

DISTRIBUIȚI

protest 04Grupul Civic de Iniţiativă Timişoara trebuie sprijinit de oamenii corecţi

Începute în forţă, protestele ”colective” din Timişoara abia mai pâlpâie. De la circa 4.000 de participanţi în prima seară, acum abia dacă se mai adună câteva zeci care trebuie să mărşăluiască prin tot oraşul ca să adune vreo 200.
Îi auzeam duminică seara, în Piaţa Operei, pe cei adunaţi acolo că nu ştiau ce să mai strige pe traseu, iar unul dintre ei le spune: ”Stigaţi şi voi ce se strigă în toată ţara: ”Jos corupţia!”, ”Pedepsirea celor vinovaţi de moartea celor din Club! ”, ”Vrem guvern tehnocrat!”, ”Vrem parlament unicameral!”. De-astea, avem ce striga”.
Cred că diluţia protestelor din Timişoara – pentru că asta este realitatea şi nu trebuie să mai minţim seară de seară că sunt 7.000 de oameni, când abia trec de câteva zeci sau sute – se datorează şi faptului că ”piaţa”, ”strada” nu şi-au găsit încă, un lider puternic, capabil să mobilizeze masele.
Dincolo de faptul că de fapt ”strada este a SRI ”, vedem că nu avem formaţi tineri lideri puternici. Manifestanţii sunt foarte tineri, adolescenţi, de vârsta liceenilor sau a studenţilor, ici-colo câte-o familie de peste 50 de ani. Tinerilor au încercat să li se alăture revoluţionari sau, în prima seară, politicieni, dar aceia deja nu mai au credibilitate şi au fost huiduiţi/alungaţi.
Au existat momente de derută în aceste seri, din partea tinerilor: vedeau că sunt puţini şi că nu mai aveau pe cine să cheme alături de ei la proteste şi atunci au început mărşăluirile, inclusiv la fosta reşedinţă a pastorului Tokes (nu am înţeles de ce!) sau la Spitalul Judeţean. Aceste două locaţii sunt legate de momentul Decembrie 1989, nu de ceea ce se întâmplă acum.
Acum este vorba despre o cu totul altă formă de revoluţie. Dacă atunci voiam să ieşim de sub o dictatură şi nu aveam structuri democratice ale statului, acum problema este şi mai mare, pentru că avem aceste structuri, dar care sunt folosite de escroci: parlament, guvern, sistem electoral, justiţie, chiar societate civilă. Dar toate au fost acaparate de şarlatani.

VREMEA PROTESTELOR ÎN STRADĂ A TRECUT, ESTE NECESAR SĂ SE TREACĂ LA APLICAREA CERINŢELOR CIVICE

Benefic şi lăudabil este faptul că s-a reuşit înjghebarea Grupului Civic de Iniţiativă Timişoara, care a elaborat un document ce sintetizează doleanţele ”pieţei ”, cuprinse în 8 capitole: Politic, Economic-Administraţie Publică, Social, Cultural, Sănătate, Mediu, Educaţie şi Justiţie.
Grupul Civic de Iniţiativă Timişoara are drept scop atât crearea unui cadrul de dezbatere publică, cât şi actualizarea revendicărilor străzii. În acest sens grupul încurajează manifestarea protestelor într-o manieră nonviolentă care să demareze resetarea sistemului administrativ şi politic românesc.
În politică ei cer oameni capabili, educaţi, responsabili la conducerea ţării, integrii şi competenţi profesional în funcţii publice, guvern tehnocrat până la alegerile din 2016, parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, vot uninominal, politicienii suspectaţi de infracţiuni să-şi dea demisia sau să fie demişi, suspendarea de drept şi ridicarea imunităţii până la decizia instanţei judecătoreşti în cazul persoanelor în funcţii publice, independenţa mass-media faţă de oamenii politici, presa să funcţioneze pe principii profesionale, inclusiv principii de etică, promisiunile din timpul campaniei să fie făcute sub formă de contract cu poporul, cu un plan bine definit şi cu dead line, obligaţia aleşilor de a prezenta rapoarte anuale cu punerea în practică a programului-contract încheiat cu poporul, absoluta interzicere a traseismului politic pe perioada mandatului, punerea în aplicare a prevederilor Proclamaţiei de la Timişoara din 1989, inclusiv a Punctului 8.
Se mai cere ca resursele naturale ale României să fie exploatate în beneficiul cetăţenilor României, publicarea tuturor detaliilor contractelor de lucrări publice, alocarea a 10% din PIB pentru Sănătate, interzicerea exportului de lemn în sensul încurajării exportului produselor cu valoare adăugată mare, de exemplu mobilă, şi interzicerea exportului de materie primă, exemplu: buşteni, semifabricate, cherestea, alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educaţie, introducerea în şcoală a Istoriei Religiilor, din clasa a V-a, predată de profesori de istorie, nu preoţi sau teologi.

Comentarii

comentarii