Acasă Actualitate Protestul medicilor faţă de Contractul Cadru 2010

Protestul medicilor faţă de Contractul Cadru 2010

323
DISTRIBUIȚI

“Nu am purtat încă discuţii privitor la acest contract cadru, dar nu vom accepta în orice condiţii”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru (foto), vicepreşedintele PMF Timiş.
“În proiectul Contractului Cadru pe 2010, publicat pe site-ul Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), s-au introdus alte noi motive penalizări, s-a dublat, respectiv triplat procentul de penalizare a furnizorilor de servicii, nu se mai garantează valoarea minimă la plata per servicii, ea putând fi mai mare sau mai mică (acest lucru este echivalent, în opinia noastră, cu a semna un contract în alb cu casele judeţene). De asemenea, a fost modificat procentajul alocat a valorii punctului “per capita” de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin la 25-30% a veniturilor cabinetelor”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România (CMR).

Cu 30% mai puţin la venituri

Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Timiş susţine că nu va accepta
noul Contract Cadru 2010 în orice condiţii. “Nu am purtat încă discuţii privitor la acest contract cadru, dar nu vom accepta în orice condiţii”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru. CMR protestează faţă de introducerea anumitor prevederi în proiectul de Contract cadru pe 2010 care nu au fost prezentate în cadrul consultărilor şi care vor afecta în mod grav activitatea medicilor de familie si ambulatoriului de specialitate. “CNAS a venit în modul netransparent şi abuziv cu care ne-a obişnuit cu un proiect de contract cadru care va diminua veniturile cabinetelor medicilor de familie şi ambulatoriului de specialitate cu aproximativ 30%. De asemenea, în proiectul de contract cadru au crescut penalizările pentru cabinetele medicale, dar nu se stipulează nimic despre penalizarea CNAS în cazul în care nu se respectă contractul”, a spus Astărăstoae.  “Proiectul contractului cadru încalcă ordinul de ministru privind preluarea unui praxis, prin obligarea medicului căruia îi încetează contractul de a preda documente CJAS şi nu medicului care va prelua praxisul. Faţă de aceste lucruri, reprezentanţii CMR solicită în mod ferm transparenţă maximă şi consultarea CMR în luarea unor astfel de decizii care vor afecta lumea medicală”, arată protestul medicilor.

Comentarii

comentarii