Acasă Actualitate Punctul de prim-ajutor al DSP Timiş, fără scaune şi cu apă caldă,...

Punctul de prim-ajutor al DSP Timiş, fără scaune şi cu apă caldă, în pet-uri de plastic, la Opera Timişoara

DISTRIBUIȚI

La temperaturi extreme de 36 -37 grade

Sâmbătă, 7 iulie, ora 14. Piaţa Victoriei Timişoara. Afară sunt 36 -37 grade Celsius. Caniculă. Soarele dogoreşte foarte tare, iar căldura este greu de suportat. La fiecare pas pe care îl faci simţi cum transpiri. Se udă cămaşa pe tine şi se prinde de trup. Te afli totuşi prin centrul oraşului, cu diferite treburi, pe care eşti nevoit să le rezolvi, iar dacă eşti în vârstă sau bolnav cu inima este şi mai neplăcut. Nu erau nici „ustensile” medicale de prim-ajutor

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a prevăzut pericolele ce pot apărea în rândul suferinzilor şi al vârstnicilor pe timp de caniculă şi a înfiinţat mai multe puncte de prim-ajutor în Timişoara. Unul se află în incinta Operei Române Timişoara. Un cetăţean care nu a citit presa scrisă şi nu a urmărit ştirile la televiziunile locale cu greu îşi dă seama că acolo e un punct de prim-ajutor. O simplă cruce roşie pe o foaie A4 este lipită pe uşă. Atât. Omul trece, fără măcar să dea atenţie acelui semn. Dar să vedem ce înseamnă un punct de prim-ajutor în buricul târgului, chiar la Opera Română Timişoara? După cum arată fotografia, aproape nimic. Totuşi, un scaun şi o masă ajung pentru timişoreanul suferind, lovit iremediabil de caniculă (36 grade la umbră şi vreo 44 -45 grade în plin soare). Apă rece şi vreo bancă pe care să fie întins bolnavul şi încă vreo 3 -4 scaune, în caz că mai multe persoane apelează pentru a primi ajutor de la medicii şi asistenţii prezenţi?? Evident, nu există. Aşadar, sâmbătă, 7 iulie, la ora 14, pe unica masă se aflau un pet de 500 grame, evident din plastic, cu apă …. caldă, adică la temperatura camerei, adică la vreo 28 -30 de grade, şi un biet pahar de unică folosinţă, tot din plastic, iar mai încolo, în fundal, pe calorifer,  se mai văd un pet de 1,5 kg şi altul de 500 grame, cu apă, tot la temperatura camerei. Pe masă se mai aflau câteva flyere cu antetul DSP Timiş, având titlul: „Cum putem preveni efectele caniculei?”. Nu vezi nici medici în halat alb, nici asistente, dar nici „ustensile” medicale, de prim ajutor. Totuşi, în punctul de prim ajutor de la Opera Timişoara se afla un medic plictisit şi dezorientat, care atunci când a auzit zgomot a apărut de după uşă, unde stătea la „răcoare”. De curiozitate ne-am luat tensiunea (care era puţin mărită), apoi am plecat mai departe, la terasă, pentru a ne răcori cu un suc rece şi mult mai eficient decât sprijinul dat de DSP Timiş.

Care sunt efectele caniculei?

Manifestările organismului uman în timpul caniculei sunt: tulburări de ritm cardiac sau apariţia infarctului miocradic acut; şocul caloric ce se manifestă prin febră, tegumente reci şi palide sau tensiune arterială scăzută; crampe musculare la nivelul braţelor şi picioarelor, insomnii neobişnuite pot fi cauzate şi de lipsa melatoninei din creier. Ele conduc la apatie şi stări de nervozitate; creşterea hormonilor tiroidieni poate fi influenţată şi de creşterea temperaturii, accentuând starea de agitaţie şi iritabilitate. Expunerea la radiaţiile solare, asociată cu transpiraţia, poate conduce la apariţia pe piele a unor bubiţe roşii, cunoscute sub denumirea de dermatită actinică. De asemenea, mai poate apărea oboseală şi o stare de rău generală. În aceste situaţii, persoanele cu risc crescut sunt vârstnicii, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii şi femeile gravide.

 

Comentarii

comentarii