Acasă Cultura „Puternic ferment cultural, ce merită amplificat la Timișoara”

„Puternic ferment cultural, ce merită amplificat la Timișoara”

DISTRIBUIȚI

tizianacavalo Interviu cu dr. Tiziana Cavallo de la  Universitatea din Verona

Doamnă dr. Tiziana Cavallo, ați deschis și închis anul 2012 alături de studenţii de la Timişoara. Ce v-a legat de aceştia?

Anul 2012 a fost, pentru mine, sub semnul României, al imenselor sale resurse profesionale. Studenții mi-au dat dovada voinței de a accede la domenii strategice precum acela al cercetării științifice și al formării competitive. România face parte din Uniunea Europeană și socotesc că este o țară în continuă evoluție, cu puternic ferment cultural, ce merită amplificat la Timișoara, care își dorește a fi capitală culturală europeană, cum cred că ar merita. Am venit aici în ianuarie 2012, grație colaborării cu doamna prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, iar în decembrie 2012, în virtutea colaborării cu Adina Baia, de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Mi-am folosit competențele în domeniul radiofoniei multimediale și al comunicării digitale, discipline în expansiune, în context internațional. Am aflat un puternic interes din partea studenților, astfel că, după seminarul ce a ținut o săptămână, în urmă cu un an, am revenit, datorită unui proiect MARS (Media Against Racism in Sports), cu finanțare europeană.

Timișoara însemna ceva pendru dumneavoastră. înainte de 2012?

Auzisem despre România din considerente turistice. Și legenda lui Dracula este faimoasă. De asemenea, eram atentă la discriminarea pe care o suportă străinii în țara mea. Colegii de la ITALRADIO din Florența mi-au dat oportunitatea, în 2007, să o cunosc pe Viorica Bălteanu, care a organizat, în anul 2008, la Universitatea de Vest din Timișoara, Forumul ITALRADIO. A fost o ediție splendidă. S-a născut un proiect comun, de creare a unei redacții de Radio web în UVT.

 Cum s-a născut colaborarea interuniversitară?

A fost semnată convenția-cadru, de către cei doi rectori, dar decanatul de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a refuzat ideea colaborării, ceea ce a dus  la timp pierdut, dar s-a dovedit foarte receptiv decanatul de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării și s-a semnat convenția cu Facultatea de Litere și Filosofie de la Verona.

Ce va urma?

Sper ca redacția de Radio web să înceapă să funcționeze în prima parte a acestui an, pentru a deveni posibilă cooptarea în grupul College Radio Day, în care există deja 29 de țări, adică 580 de redacții radiofonice. Ar fi formidabil să putem face schimburi de emisiuni radiofonice și în limbile română și italiană, inclusiv cu participarea universităților din Chișinău, dat fiind că la seminarul de acum un an de zile a participoat și d-na conf. univ. dr. Asea Timuș.

Cum doriţi să fie 2013?

Ar fi minunat ca UVT să intre în sinergiile create de noi la Verona și în alte universități din Italia prin Radio web.

Comentarii

comentarii