Acasă Actualitate Rampă de gunoi clandestină pe pasarela de la Gara de Nord Timişoara

Rampă de gunoi clandestină pe pasarela de la Gara de Nord Timişoara

DISTRIBUIȚI

FOTO

Celebra expresie „Tăt Banatu-i fruncea!” se poate aplica lesne când e vorba de poluarea cu deşeuri în Timişoara. De două săptămâni, ZIUA de Vest a arătat aproape zilnic, cu fotografii elocvente, aspecte negative în ceea ce priveşte gradul de respectarea legii, privind curăţenia pe străzi sau în parcuri. Astăzi, arătăm cum unii timişoreni aruncă deşeurile pe spaţiul verde şi pe pasarelă, în zona Blajcovici.

Deşeuri pe spaţiul verde

Poate cel mai surprinzător pentru oricine trece pasarela de metal peste linia ferată, pe la Gara de Nord, este rampa clandestină de gunoi creată ad-hoc chiar pe pasarelă. Exact la capăt, chiar când trebuie să cobori scările, dai „nas în nas” cu un imens „coş” de gunoi plin cu toate deşeurile, după plasa din sârmă destinată protecţiei trecătorilor să nu cadă de la înălţime – hârtii, ambalaje, peturi, pachete de ţigări, sticle, pahare din plastic de unică folosinţă. Imediat ce ajungi pe pământ şi o iei în stânga, dai de un aşa-zis spaţiu verde, aproape cât un teren de fotbal. Aici, aceleaşi deşeuri sunt împrăştiate peste tot, dar se mai adaugă sacii cu moloz, cartoane şi chiar un pat dezmembrat. În top se află, bineînţeles, pet-urile. Conform Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 371 din 2007, amenzile pentru abandonarea deşeurilor pe stradă şi în alte locuri neautorizate sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 2.500 lei pentru persoane juridice.

Cetăţenii pot sesiza Poliţia Locală Timişoara

„În scopul asigurării şi păstrării ordinii şi curăţeniei, igienei publice şi protecţiei mediului înconjurător, se interzice persoanelor fizice şi juridice: aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, scuipatul şi consumul de seminţe, precum şi orice alte deşeuri pe domeniul public; punerea în circulaţie a vehiculelor de orice fel care sunt deteriorate, nu îndeplinesc condiţiile de curăţenie, poluează atmosfera sau au scurgeri de ulei sau combustibil; murdărirea căilor publice cu orice fel de materiale: balast, mortare, noroi, betoane, deşeuri sau alte materiale, precum şi cu produse agricole; transportul de deşeuri fără existenţa unui contract încheiat între transportator şi deţinătorul deşeurilor, precum şi nedeţinerea de documente de însoţire a deşeurilor transportate, din care să rezulte deţinătorul, destinatarul, originea deşeurilor, locul de încărcare şi descărcare a acestora”, arată HCL Timişoara nr. 371.

Conform Poliţiei Locale Timişoara, în zonele în care sunt formate rampe clandestine de deşeuri, se efectuează pânde şi controale pentru depistarea celor care abandonează deşeuri pe spaţii verzi, căi de circulaţie, locuri publice sau în alte zone nepermise. Poliţia Locală poate fi sesizată de către cetăţeni, când observă diferite încălcări ale legii sau concetăţeni care aruncă deşeurile în locuri nepermise, la numerele de telefon 0256.968 şi 0256.246.112.

Comentarii

comentarii