Acasă Actualitate Record mondial la Timişoara – „Cea Mai Mare Mâncare cu Ciolan Afumat”

Record mondial la Timişoara – „Cea Mai Mare Mâncare cu Ciolan Afumat”

DISTRIBUIȚI

Cupa Banatului în Gastronomie, ce s-a desfăşurat în zilele de 2 şi 3 iulie, la Stadionul Dan Păltinişanu, a adus la Timişoara primul record mondial în gastronomie. Bucătari din Asociaţia Naţională de Gastronomie  au gătit „Cea Mai Mare Mâncare cu Ciolan Afumat”. Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 14.30, 12 bucătari români, ajutaţi de colegi israelieni de la echipa Taste of Peace, au început să gătească mâncarea de record. Într-o tigaie gigant, de 16 metri pătraţi, au fost puse 200 de kilograme de ciolan împărţite în 130 de bucăţi şi 50 de kilograme de fasole.

 În tigaia imensă au mai fost puse foi de dafin, sare şi vegeta. Demonstraţia gastronomică a fost omologată şi certificată în direct de către International Gastro Show Cooking Entertainment. Timişorenii prezenţi, în ciuda ploii, în număr mare la „bucătăria” de la Dan Păltinişanu, au fost principalii beneficiari ai mâncării, primind gratuit peste 1.000 de porţii din fasolea cu ciolan. Asociaţia Naţională de Gastronomie din România a reuşit să realizeze la Timişoara al şaptelea record al asociaţiei. Apărut pe fondul unui vid în zona artei culinare, Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber şi-a propus să aducă în România conceptul de „bucătărie-cultură”, adunând echipe din Banat, de pe teritoriul României, din Republica Moldova, Israel, Palestina, Iordania, Siria, Franţa şi Irlanda. Pentru prima dată în istoria gastronomiei est-europene, Gissur Gudmundsson, Preşedintele World Association of Chefs  Societies (WACS), a fost prezent la Timişoara, la Cupa Banatului. Un alt invitat de seamă a fost Office Managerul WACS, Ragnar Fridriksson. Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România, alături de profesoara Cornelia Toma şi echipa de somelieri au realizat pentru publicul timişorean Parada Somelierilor, degustări de vinuri, demonstraţii de sabrare a sticlelor de şampanie. Evenimentul a cuprins şi o demonstraţie gastronomică realizată de câştigătorii Trofeului Golden Balkan Chef, Belgrad 2011, maeştrii Mărioara Vârtop, Nicolae Guştere şi Daniel Cheregi. Gazda Cupa Banatului în Gastronomie a fost maestrul şi showman-ul Antonio Passarelli, care î-a va delectat pe cei prezenţi cu umorul său şi demonstraţii gastronomice.

Comentarii

comentarii