Acasă Actualitate RegioSTARS – Succes al cooperării transfrontaliere România-Serbia

RegioSTARS – Succes al cooperării transfrontaliere România-Serbia

DISTRIBUIȚI

Activitățile de cooperare transfrontalieră dintre România și Serbia au fost recunoscute profesional la cel mai înalt nivel în cadrul finalei Competiției RegioSTARS 2023 în data de 16 noiembrie, o competiție dedicată celor mai bune proiecte finanțate de Uniunea Europeană care demonstrează impactul și incluziunea dezvoltării regionale, confirmând acțiunile pozitive realizate de echipele de proiect  pentru a aduce schimbări valoroase în cadrul comunităților locale pe care le reprezintă, dar și pentru a inspira alte proiecte din toată Europa.

Doamna Elisa Ferreira, Comisar European pentru Coeziune și Reforme, a acordat premiul câștigătorului RegioSTARS 2023 la categoria „O Europă mai verde,” proiectul RORS-337 cu sloganul „Din mine în râuri. Gardienii apelor,” finanțat în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Doamna Ferreira a felicitat partenerii pentru impactul proiectului lor și replicabilitatea acestuia. În cadrul acestui proiect, cei 3 parteneri: Universitatea de Vest din Timișoara, Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Caraș-Severin și Universitatea de Metalurgie și Mine din Bor, Serbia au realizat cercetări și campanii de conștientizare pentru a oferi soluții privind reducerea gradului de poluare cauzat de activitățile de minerit și pentru a restabili atractivitatea naturală a zonei de frontieră.

Doamna Adriana Isvoran, Profesor Universitar Dr. Habil, în cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a Universității de Vest din Timișoara a participat la finala RegioSTARS Awards 2023 și a primit cu mare bucurie această distincție europeană, înmânată de Comisarul Elisa Ferreira. „Acest premiu este dedicat celor 100 de studenți ai Universităților din Timișoara și Bor, precum și celor peste 700 de elevi și profesori care s-au implicat în activitățile proiectului, conștientizând problemele de mediu generate de activitățile miniere, dar și identificarea unor remedii propuse pentru dezvoltarea sustenabilă a acestor activități economice, prin curățarea apelor poluate și recuperarea metalelor grele din râuri. Nu în ultimul rând, acest proiect, dar și premiul obținut, reprezintă vocea oamenilor din România și Serbia cu privire la problemele de mediu trecute și prezente,  la care se așteaptă o rezolvare în viitorul cel mai apropiat. Alături de partenerii noștri suntem fericiți să putem oferi chiar de acum unele soluții la problemele create de poluarea cu deșeuri miniere a apelor,” a declarat Adriana Isvoran, în ziua primii premiului.

Doamna Anca Lolescu, director executiv BRCT Timișoara a exprimat, de asemenea, bucuria și mândria pentru recunoașterea eforturilor depuse de echipă în implementarea acestui proiect, care a fost desemnat câștigător în cadrul Competiției RegioSTARS 2023. Activitățile de cooperare transfrontalieră dintre România și Serbia au fost subliniate ca exemple de excelență în abordarea problemelor regionale și în promovarea dezvoltării durabile. O abordare integrată și colaborarea strânsă între partenerii de proiect pot avea un impact semnificativ în domeniul protecției mediului. Prin acest premiu, proiectul RORS-337 și persoanele implicate au primit nu doar validarea eforturilor lor, ci și oportunitatea de a-și împărtăși bunele practici cu alte proiecte din Europa.

Comentarii

comentarii