Acasă Actualitate Rețeaua Memoriei: ”1945, de la Marea Epurare – la Revoluția din 1989”...

Rețeaua Memoriei: ”1945, de la Marea Epurare – la Revoluția din 1989” Timișoara

DISTRIBUIȚI

În perioada 9 decembrie 2023 –15 ianuarie 2024, la Timișoara, va fi deschisă publicului expoziția Rețeaua Memoriei- Identități, itinerarii și confluențe muzeale, eveniment realizat în cadrul celei de a X- a ediții a workshop-ului „Rețeaua Memoriei”.

Evenimentul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara și Muzeul Ororilor Comunismului în România.

Rețeaua Memoriei – Identități, itinerarii și confluențe muzeale” Curator Irina Hasnaș Hubbard are loc în cadrul workshop-ului Rețeaua Memoriei, ediția a X- a, în 9 decembrie, de la ora 11:00 Memorialul Revoluției din Timișoara, str. Oituz 2B.

Expoziția poate fi vizitată între 9 decembrie 2023 și 15 ianuarie 2024, de luni până vineri între orele 8:00-18:00, iar sâmbăta și duminica între orele 10:00-18:00, la Memorialul Revoluției din Timișoara, pe str. Oituz nr.2B.

Prin Rețeaua Memoriei- Identități, itinerarii și confluențe muzeale sunt prezentate pentru prima dată, într-un spațiu și concept unitar publicului larg: atât cel timișorean, cât și vizitatorilor capitalei culturale, preocupările și proiectele instituțiilor și specialiștilor interesați de istoria comunismului.

Aceste instituții cu profiluri și structuri administrative diferite, activează pe tot cuprinsul țării prin persoane cu ocupații și interese diverse, dar toate convergând spre un numitor comun: activarea, păstrarea și transmiterea memoriei recente.

Istoria Rețelei debutează în anul 2015, când Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) lansează o structură neformalizată juridic, a majorității inițiativelor publice și private de prezervare și valorificare a locurilor de memorie, de organizare a spațiilor muzeale ce abordează perioada comunistă în România și Republica Moldova.

Participanții: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Exilului Românesc, Muzeul Ororilor Comunismului din România, Memorialul Revoluției din Timișoara, Muzeul Universității din București, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Naţional Brătianu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complexul Muzeal Arad, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Casa Muzeelor Iaşi,

Muzeul Naţional de Istorie din Republica Moldova, Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunii politice, Mereni din Republica Moldova, Institutul de istorie ProMemoria din Chişinău, Muzeul de Istorie Avdarma UTA, Găgăuzia, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Memorială Iuliu Maniu, Bădăcin, Muzeul Amintirilor din Comunism, Brașov, Muzeul Marton Aron Harghita, Muzeul Cineastului Amator Reșița, Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste din România, Muzeul Abandonului, Societatea Culturală Condiția Română, Petrila, Muzeul Mineritului din Petroșani, Muzeul Colectivizării, Tămăşeni, Neamţ,

Centrul de Informare şi Documentare privind regimurile totalitare, Casa memorială Gh. Gheorghiu Dej, Bârlad, Muzeul Consumatorului Comunist, Muzeul de Pânze și Povești, Mîndra, Ţara Făgăraşului, Braşov. ECHIPA: Expoziția a fost concepută și dezvoltată de o echipă formată din: dr.Irina Hasnaș Hubbard, muzeograf – design de expoziție și grafica; arh. Adina Anghel și arh. Dan Ionescu – design mobilier expozițional; Rado Gino, președinte Memorialul Revoluţiei din Timişoara alături de Alexandra Groza, manager MOCR – coordonatori și Andreea Alexandra Dinu – responsabil comunicare.

Ediția a X- a workshop-ului Rețeaua Memoriei este evenimentul inaugural al proiectului Memorialului Revoluției din Timișoara, intitulat „1945, de la Marea Epurare – la Revoluția din 1989”, care la rândul său se încadrează în seria de evenimente „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) își propune să devină un spațiu al memoriei victimelor represiunii comuniste și să păstreze vie amintirea suferinței lor prin următoarele două linii principale de acțiune: crearea de bază patrimonială și asigurarea de centre de documentare în parteneriat cu institutele de cercetare.

Principalele activități vizează un efort susținut de consolidare a unei borne culturale și instituționale prin intermediul expozițiilor, evenimentelor, conferințelor, experiențelor imersive și mai ales a dezbaterii publice în vederea construirii unei imagini clare și obiective asupra traumelor suferite de către români în perioada 1945-1989. (https://www.mocr.ro/)

Parteneri instituționali: Asociația Memorialului Revoluției 16-22 decembrie 1989 din Timișoara are scopul de a cinsti și păstra vie memoria Eroilor-Martiri și de a oferi adevărul despre evenimentele din Decembrie 1989. În cadrul asociației există un complex de monumente, spații expoziționale, un centru de cercetare și o editură. (https://memorialulrevolutiei.ro/)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2009, cu rol în analiza din punct de vedere științific a regimului comunist şi a consecinţelor sale.

IICCMER creează, organizează, sprijină proiecte educaționale și de memorie, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a importanței drepturilor și libertăților cetățenești în societatea post-comunistă. Nu în ultimul rând, IICCMER identifică, organizează și pune la dispoziție instrumente de lucru, utile atât specialiștilor în domeniul științelor sociale, cât și publicului larg (arhive și colecții, bibliotecă virtuală, materiale educaționale auxiliare). (https://www.iiccmer.ro/).

Comentarii

comentarii