Acasă Actualitate Revoluția maghiară din 1848-1849 a fost marcată și la Timişoara. Depuneri de...

Revoluția maghiară din 1848-1849 a fost marcată și la Timişoara. Depuneri de coroane la Monumentul Petofi

DISTRIBUIȚI

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, prin care se aniversează 176 de ani de la revoluţia maghiară împotriva dominaţiei habsburgice, a fost marcată și la Timișoara. Depunerile de coroane au început la obeliscul soldaților, din zona Ghiroda, au urmat la bustul revoluţionarului Eftimie Murgu și apoi la placa de pe casa generalului Klapka Gyorgy, din Piaţa Sf.Gheorghe. În final, evenimentul principal al zilei avut la monumentul Petőfi Sándor din cartierul Freidorf.

“Faptul că un primar cu limba maternă germană, se adresează în limba română unei mulțimi de maghiari, în această zi, nu este neapărat o normalitate dacă ne uităm la felul în care stau lucrurile acum. Dar este cu siguranță ceva ce Petofi Sandor, Gyorgy Klapka sau Bem Jozsef ar fi susținut. Faptul că suntem aici și comemorăm fără scandal, fără ură această zi, este ceva de care putem să fim mândri. Această revoluție din 1848-1849 nu a fost un succes de la început. Bătălia de la Timișoara fost pierdută (…) Vă mulțumesc că faceți parte din această Timișoara, că subliniați valorile pentru care au luptat și revoluționarii din 48-49. Acum e important ca noi toți să apărăm în fiecare zi valorile libertății, valorile noastre comune, indiferent că vorbim acasă limba maghiară, română sau germană”, a spus Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Monumentul din parcul care poartă numele poetului național al Ungariei Petőfi Sándor, erou al Revoluţiei de la 1848-1849, a fost inaugurat, în forma actuală, în data de 10 noiembrie 1912. Monumentul aminteşte de faptul că la 3 mai 1849, Petőfi a fost ridicat la gradul de căpitan chiar în acest parc.

“E o zi important pentru întreaga noastră comunitate, nu doar pentru maghiari. E o surpriză plăcută modul în care continuă să se dezvolte Timișoara, în mijlocul unui continent european care are o seamă de frământări provenite din zona de naționalism exacerbate. Nu e doar despre toleranță, nu e doar despre multiculturalitate, e un lucru profund înscris în AND-ul fiecărui timișorean. Ba mai mult, se transmite contagios, în sensul pozitiv, către toți cei care ajung să trăiască aici, în Timișoara”, a spus Dan Diaconu, consilierul președintelui CJ Timiș, Alin Nica.

Evenimentele comemorative au fost organizate de UDMR filiala Timiş, alături de numeroase asociaţii civice şi bisericeşti din Timişoara.

Pe 15 martie, maghiarii aniversează Revoluţia din 1848-1849, dată la care s-a consfinţit şi apariţia Parlamentului modern a Ungariei. În urmă cu 176 de ani, bătălia s-a dat între curentul liberal al revoluţionarilor maghiari şi absolutismul reprezentat de Imperiul Habsburgic.

Atacul asupra Timişoarei, desfăşurat între 11 iunie – 9 august 1849, a fost unul din cele mai importante bătăli ale Revoluţiei Maghiare. Aici s-a consfinţit practic înfrângerea în teren a revoluţionarilor.

Una din personalităţile importante ale Revoluţiei maghiare din 1848-1849, generalul Klapka Gyorgy este din Timişoara. Acesta s-a născut în 1820 şi a locuit multă vreme într-o casă aflată în Piaţa Sf.Gheorghe. A fost printre ultimii generali care a depus armele.

Comentarii

comentarii