Acasă Actualitate Rezultate modeste la Bacalaureat 2012

Rezultate modeste la Bacalaureat 2012

DISTRIBUIȚI

Dezastru la examenul de bacalaureat, în întrega ţară, după afişarea rezultatelor. Timişul, deşi nu a avut un procent de promovare de peste 50%, stă mai bine ca anul trecut. Doar 42,17% dintre absolvenţii de clasa a XII-a care au dat bacalureatul în Timiş au reuşit să promoveze. Situaţia este mult mai bună decât în 2011 – când doar 32% dintre elevii ce susţineau bacalaureatul în Timiş au şi promovat. La unele licee din Timiş nu a promovat nimeni. Este vorba despre Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, fostul CFR şi liceul particular „Henri Coandă”,  toate din Timişoara. Promovabilitate zero s-a înregistrat şi la Grupul Şcolar Agricol din Biled.

Nici o medie de 10 în Timiş, dar peste 100 de note maxime

 3.252 de candidaţi  (57,83%) au luat medii sub 6 în Timiş şi au picat cel mai important examen al vieţii lor de până acum. Doar 2.381 au luat o medie peste 6, adică 42,17%. În judeţul nostru nu s-a înregistrat nici o medie de 10. Cu toate acestea, unii dintre candidaţi au tras tare la materiile preferate. În Timiş s-au înregistrat 120 de note de 10. Cele mai multe – 41 – au fost obţinute la biologie. La istorie, 35 de candidaţi au luat 10. Până şi la matematică s-a putut. Aici, 13 elevi din Timiş au luat nota maximă. Nucleul dur al celor care învaţă cu adevărat este format din 273 de elevi. Aceştia au avut medii cuprinse între 9 şi 9,99. În 2011, Timişul a fost pe ultimele locuri din ţară, înregistrând o promovabilitate de 32% la bacalaureat. Atunci s-a dat vina pe subiectele grele, supraveghetori prea severi, dar mai ales pe camerele de luat vederi. În 2010, fără camere de luat vederi, în Timiş promovau 82% dintre elevii care s-au prezentat la bac.

Promovare interzisă la bacalaureat…

Unităţile de învăţământ care s-au remarcat negativ la ultimele două bacalaureate sunt din Timişoara. Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea” şi Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, fostul CFR, pot fi considerate printre cele mai slabe din ţară. Aici, atât în 2011, cât şi în 2012, niciun candidat nu a reuşit să promoveze în prima sesiune a bacalaureatului. Rezultatele sunt considerate, totuşi, rezonabile de către responsabilii de la Inspectoratul Şcolar Timiş. Inspectorul şcolar general adjunct de Timiş, Mariea Ştefan, este mulţumit de rezultatul bacalaureatului în Timiş. Inspectoratul Şcolar Timiş va analiza, zilele următoare, de unde vine creşterea de 10% a promovaţilor în Timiş, faţă de bacalaureatul din 2011. „Este un rezultat mulţumitor, având în vedere că avem cu 10% mai mulţi promovaţi ca anul trecut. Vom face o analiză şi vom vedea care sunt liceele care au ridicat procentul Timişului. S-ar putea să fie, totuşi, o creştere generală a nivelului de promovare, în tot judeţul”, ne-a spus Mariea Ştefan.

Marin Popescu: „S-a văzut preocuparea inspectoratului pentru bacalaureat”

Marin Popescu, fostul inspector şcolar general de Timiş, se aştepta ca judeţul nostru să înregistreze un rezultat simţitor mai bun faţă de anul trecut, la examenul de bacalaureat. De fapt, acesta a şi declarat că, mai mult ca sigur, Timişul va obţine un rezultat mai bun la bacalaureat ca în 2011, când doar 32% dintre elevi au promovat. Examenul de bacalaureat a început cu Marin Popescu, dar s-a terminat fără el, acesta fiind demis chiar înaintea probelor scrise. „Este un rezultat aştepat. S-a văzut preocuparea inspectoratului şcolar pentru acest bacalaureat. A contat foarte mult simularea organizată cu mai bine de o lună înainte de bac, de IŞJ Timiş. A contat şi protocolul nostru cu UVT, prin care elevii au putut fi meditaţi. Oricum, promovarea este sub 50%, ceea ce va duce probabil la reducerea cifrei de şcolarizare şi poate chiar desfiinţarea unor unităţi de învăţământ din Timiş”, ne-a spus Marin Popescu.

Emoţiile continuă pentru majoritatea absolvenţilor de clasa XII-a

Emoţiile vor continua pentru mai mult de jumătate dintre elevii din Timiş care au susţinut, dar au picat bacalaureatul. Luni, 9 iulie, între orele 8-12, se pot depune contestaţiile la examenul de bacalaureat, iar rezultatele finale se afişează pe 13 iulie. Cei ce au ratat bacalaureatul mai au o şansă, la cea de-a doua sesiune a examenului naţional. Înscrierile pentru sesiunea din toamnă se fac între 16 şi 20 iulie, iar examenul efectiv va începe pe 20 august, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română.

 

Comentarii

comentarii