Acasă Actualitate RMN de ultimă generație la Spitalul Județean de Urgență din Reșița

RMN de ultimă generație la Spitalul Județean de Urgență din Reșița

DISTRIBUIȚI

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a fost inaugurat, joi, cel mai modern aparat de tip RMN – Rezonanță Nucleară din zonă. Investiţia se ridică la 1,25 milioane euro, ceea ce reprezintă echipamentele, iar clădirea nouă unde a fost amplasat RMN-ul a mai costat și ea peste 150.000 de euro. Banii pentru noua aparatură provin de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, al cărui conducător, președintele Sorin Frunzăverde, prezent la inaugurare, a explicat faptul că politica investiţională pe care Consiliul Judeţean Caraş-Severin o duce de aproape un an şi jumătate, de când Spitalul Judeţean de Urgenţe din Reşiţa a intrat în proprietatea sa, este una alertă şi va continua să fie la fel. De altfel, Frunzăverde a afirmat că o să mai urmeze o investiție de încă 200.000 de euro din partea CJ, la spitalul județean.     ”Până în prezent, consiliul judeţean a investit circa 1,6 milioane euro în Spitalul de Urgenţă din Reşiţa, a spus președintele CJ.

Prioritare vor fi secţiile de chirurgie, urologie, ORL, dar şi partea administrativă, care cuprinde inclusiv schimbarea lifturilor din spital, operaţiune care nu s-a efectuat încă de la instalarea acestora”, a subliniat Sorin Frunzăverde.

„Prin achiziţionarea acestui aparat cu rezonanţă magnetică, de ultimă generaţie, Spitalul Judeţean Reşiţa se alătură valorilor medicale europene, pentru că, din acest moment, multe din preocupările medicilor de aici, în ceea ce priveşte prognoza diagnostică, scad, a declarat dr. Dumitru Secășan, directorul spitalului.

Diagnosticul de prezumpţie, de această dată, se transformă în diagnostic de certitudine, lucru ce are efecte pozitive atât asupra pacienţilor, cât şi a medicilor. Pacientul este diagnosticat rapid şi eficient, iar gradul de satisfacţie a medicului creşte. Iar aparatul este de ultimă generaţie şi în ceea ce înseamnă consumul energetic şi aduce mult mai multe elemente în diagnosticare decât alte aparate din zona de vest a ţării, fapt pentru care Reşiţa poate deveni un punct de referinţă în domeniu”, a mai precizat Dumitru Secăşan.

Avantajele rezonanţei magnetice nucleare se referă la faptul că, printre altele, aparatul nu utilizează radiaţii ionizante, evidenţiază structurile vasculare chiar şi fără injectare de substanţă de contrast, iar imaginile pot fi produse cu uşurinţă în orice plan, fiind deosebit de util pentru măduva spinării, pentru aortă sau vena cavă, a explicat dr. Adriana Ruja, unul dintre medicii care vor deservi RMN-ul. Domnia sa a spus că aparatul e capabil să ”vadă” și elemente de 1 milimetru, care ar putea pune în pericol sănătatea pacientului.

Consiliul judeţean – un investitor serios

”Existenţa unui asemenea aparat modern, la Reşiţa, a fost posibilă datorită unei relaţii perfecte între autoritatea publică judeţeană, respectiv, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Spitalul de Urgență Reşiţa. Până în prezent, consiliul judeţean a investit circa 1,6 milioane euro în spitalul de urgenţe din Reşiţa, iar pentru semestrul următor vor mai fi alocaţi aproximativ 200 mii euro. Prioritare vor fi secţiile de chirurgie, urologie, ORL, dar şi partea administrativă, care cuprinde inclusiv schimbarea lifturilor din spital, operaţiune care nu s-a efectuat încă, de la înfiinţarea acestora”, a declarat senatorul Iosif Secășan, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a Camerei superioare a Parlamentului.

Este o relaţie de cooperare şi o relaţie de asumare în comun a responsabilităţilor asupra sănătăţii populaţiei din teritoriu. Consiliul judeţean şi, în mod special, preşedintele acestuia, Sorin Frunzăverde, după descentralizarea unităţilor sanitare şi crearea liniei sau reţelei medicale a autorităţii publice locale, având baza legală de a acţiona pentru dotarea spitalului şi a spitalelor din teritoriu, au considerat oportun să îşi asume responsabilitatea unui angajament de înaltă valoare, foarte costisitor, pentru dotarea spitalului judeţean şi au făcut posibilă achiziţionarea acestui aparat”.

Pe de altă parte, spune Iosif  Secăşan, managerul spitalului din Reşiţa, şefii de secţii, medicii, consilierii judeţeni au identificat insuficienţele acestei unităţi spitaliceşti, mai ales în ceea ce priveşte performanţa şi acurateţea diagnosticării pacienţilor. „Aceasta era singura posibilitate de achiziţionare a unui asemenea aparat. Nu ne putem aştepta ca Ministerul Sănătăţii să se aplece asupra

Spitalului Judeţean din Reşiţa şi să aloce o astfel de sumă. Totodată, celelalte programe şi proiecte derulate de spital, cum sunt cele transfrontaliere, erau insuficiente din punct de vedere al alocării financiare. Acesta a fost motivul pentru care s-a apelat la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, iar răspunsul a fost prompt şi asumarea a fost rapidă”, a declarat senatorul Iosif Secăşan.     Prezent la inaugurare, reprezentantul firmei Siemens, Ovidiu Miron, a explicat că acest RMN este mai performant decât cel de la Spitalul Județean din Timișoara și că recirculă substanța de răcire – heliul – ceea ce înseamnă o economie, pentru că heliul nu e deloc ieftin dar și greu de găsit.

Conducerea și medicii de specialitate de la spitalul județean au, în acest context, o bună relație cu Neuromed Timișoara, una dintre cele mai importante investiții private în domeniu, care activează în orașul de pe Bega, 24 de ore din 24. De altfel, directorul medical al Neuromed, dr. Roxana Salman, a fost prezent la inaugurarea de joi.

Comentarii

comentarii