Acasă Actualitate Robu propune creşterea subvenţiei pe gigacalorie din 2014

Robu propune creşterea subvenţiei pe gigacalorie din 2014

DISTRIBUIȚI

123 robu subventie colterm

Încă din campania electorală, Nicolae Robu vorbea despre scăderea preţului la gigacalorie în Timişoara. Chiar şi după schimbarea furnizorului de gaz şi modernizarea tehnologiei, facturile la încălzire sunt mari. Cum preţul de producţie nu poate să scadă, primarul s-a gândit la o altă soluţie pentru micşorarea preţului suportat de abonaţi: creşterea subvenţiei acordate de primărie.

Voi solicita consiliului local ca în 2014 să crească subvenţia pe gigacalorie. Nu pot spune cu cât. Urmează să facem o analiză temeinică a lucrurilor. Cunoaştem în momentul de faţă doar dorinţele, nu şi putinţele de subvenţionare. Vom avea grijă ca la întocmirea proiecului de buget pe 2014 să prevedem suma necesară pentru această creştere a subvenţiei la gigacalorie”, a declarat Robu.

Preţul gigacaloriei în Timişoara: nici prea prea, nici foarte foarte

Timişoara este pe locul trei în ţară la numărul de abonaţi la reţeaua centralizată de termoficare, după Bucureşti şi Constanţa. Preţul final al gigacaloriei – în care sunt incluse producţia şi distribuţia – este de 380 de lei. Comparativ cu alte oraşe, după datele prezentate de Robu, gigacaloria Timişoarei este scumpă, dar nu atât de scumpă cum ar putea să fie dacă ţinem cont de scumpirea combustibililor folosiţi. Preţul pe care îl plătesc timişorenii pe gigacalorie este de 252,17 lei, diferenţa până la 380 de lei fiind reprezentată de subvenţia de la primărie.

Parametrii de funcţionare a Colterm nu sunt străluciţi. Este loc de îmbunătăţiri şi avem un proiect în acest sens. Dar nici nu este unul foarte slab, situându-se cam în zona de mijloc la nivel naţional”, susţine primarul.

În doi ani, „va fi mai rentabil să fii abonat la Colterm decât să ai centrală termică proprie”

Robu mai susţine că se fac eforturi pentru eficientizarea Colterm, pentru reducerea drastică a costurilor nejustificate, atât de natură tehnologică, cât şi de natură organizatorică. Conform celor declarate de primar, Colterm trebuie să devină, dintr-o societate pe butuci, o societate viabilă, pentru că s-au investit sume uriaşe. În cel mult doi ani, crede Robu, va fi mult mai convenabil să fii abonat la Colterm decât să ai centrală termică proprie, în condiţiile aceluiaşi confort termic. Însă, până atunci, subvenţia mărită ar trebui să-i determine pe timişoreni să nu părăsească sistemul centralizat de termoficare.

Noi trebuie să privim lucrurile tranşant. Avem o companie care e a primăriei. În această companie s-au investit sume uriaşe şi acum sunt în derulare proiecte de zeci de milioane de euro. Dacă vrem să desfiinţăm această companie, trebuie să ne întrebăm de ce am investit atât în ea. De ce tot mai investim şi avem de gând să investim pe viitor? S-a făcut o analiză şi nu e cazul să se desfiinţeze Colterm. Dacă nu-i cazul să se desfiinţeze, trebuie să-i asigurăm funcţionarea. Funcţionarea Colterm trebuie asigurată şi cu un ajutor sporit în această perioadă critică pe care o traversăm acum, pe care eu o estimez la încă doi ani. După doi ani, se va vedea că va fi mai rentabil să fii abonat la Colterm decât să ai centrală termică proprie, în aceleaşi condiţii de conform termic. Ca să putem ajunge la acel moment, peste doi ani, când vom da în folosinţă şi incineratorul de deşeuri, când toată retehnologizarea pe care o facem acum va produce efecte, trebuie să luăm măsuri ca să păstrăm numărul de abonaţi”, a explicat Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii