Acasă Cultura România, sora cea mică a Franţei

România, sora cea mică a Franţei

DISTRIBUIȚI

Francezi si Romani in Marele RazboiExpoziţie cu fotografii din Primul Război Mondial

Demult, pe la începutul secolului XX, România ajunsese să fie numită în Franţa „sora cea mică din Balcani”. Se întâmpla în timpul Primului Război Mondial, pe vremea când anumiţi compatrioţi încă nu deveniseră spaima şi bătaia de joc a francezilor. În 1916, în timp ce conflictul franco-german se extindea la nivelul întregii Europe, România se alătura Aliaţilor. Timp de doi ani, trupele franceze au fost prezente alături de trupele române pentru a reorganiza armata şi pentru a participa la efortul de război român. Prietenia dintre Franţa şi România, deja existentă, s-a intensificat în urma acestui conflict. Astfel a ajuns România să fie numită de Franţa „sora cea mică din Balcani”.

Pentru a rememora prietenia dintre cele două ţări în timpul „Marelui Război”, Institutul francez din Timişoara organizează o expoziţie cu fotografii şi mărturii care trasează câteva momentele marcante din acea perioadă. Intitulată „Francezii şi românii în Marele Război”, expoziţia este realizată de Direcţia Memoriei, Patrimoniului şi Arhivelor a Ministerului francez al Apărării şi va putea fi vizitată în perioada 5-17 februarie, la Institutul francez din Timişoara (bd. C.D. Loga nr. 46).

Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 5 februarie, de la ora 18.00. La vernisaj vor participa şi Phillipe Gustin, Ambasadorul Franţei în România, Stanislas Pierret, consilier de cooperare şi de acţiune culturală şi director al Institutului francez din România, şi colonelul Jean-Marc Lavallée, ataşat pentru probleme de apărare la Ambasada Franţei în România.  Expoziţia va fi inaugurată de un discurs al lui Phillipe Gustin, Ambasadorul Franţei în România. Vernisajul va fi completat de proiecţia filmului documentar „Francezii şi românii în Primul Război Mondial”, de Marcela Feraru.

Expoziţia este organizată de Ambasada Franţei în România în parteneriat cu ECPAD (Etablissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Défense), cu sprijinul Primăriei Poitiers. Intrarea este liberă.

Comentarii

comentarii