Acasă Economic RuralNet – Centru de orientare în carieră şi consultanţă non-agricolă

RuralNet – Centru de orientare în carieră şi consultanţă non-agricolă

DISTRIBUIȚI

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în calitate de beneficiar anunţă începerea implementării Proiectului ”RuralNet – Centru de orientare în carieră şi consultanţă non-agricolă”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni”.

Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, începând cu data de 31 martie 2014. Valoarea totală a proiectului este de 9.014.806,26 lei, din care 180.296,13 –cofinanţare proiect şi 8.834.510,13 lei – finanţare nerambursabilă. Proiectul este derulat de CCIA Timiş în parteneriat cu S.C. GAPA SRL, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, S.C. SVASTA ICG SRL, Comuna Moşniţa Nouă – parteneri naţionali şi H3000 Development Consulting din Viena, Austria – partener transnaţional.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în zonele rurale, în contextul asigurării unui suport eficient şi de calitate pentru facilitarea accesului la ocupare în activităţi non-agricole în Regiunile Vest, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est şi Centru. Obiectivele specifice vizează: Dezvoltarea de programe integrate (informare şi consiliere, promovare şi formare profesională) pentru persoanele din mediul rural; Îmbunătăţirea accesului la informaţie privind oportunităţile de ocupare în domenii non-agricole a persoanelor din mediul rural; Creşterea numărului de programe de formare profesională autorizate în termen de 6 luni de la începerea proiectului în vederea asigurării accesului la programe de formare profesională; Creşterea numărului persoanelor din mediul rural ocupate în sectoarele de activitate non-agricole din regiunile de implementare a proiectului.
Proiectul se adresează persoanelor inactive, persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă, şomerilor, managerilor şi angajaţilor din mediul rural. Proiectul acordă o atenţie deosebită tinerilor din mediul rural, viitorilor întreprinzători care pot genera dezvoltare locală şi oportunităţi de ocupare, cât şi femeilor, în vederea creşterii şanselor acestora de a fi ocupate în alte sectoare decât în agricultura de subzistenţă. Campaniile de promovare în vederea creşterii mobilităţii forţei de muncă din mediul rural prin participarea la programele de formare profesională de calificare, iniţiere şi perfecţionare vor contribui la îmbunătăţirea accesului la informaţie privind oportunităţile de ocupare în domenii non-agricole. Având în vedere ca proiectul susţine dezvoltarea culturii antreprenoriale în zonele rurale din regiunile vizate de proiect, se vor implementa activităţi de promovare a antreprenoriatului, programe de formare şi consiliere, precum şi alte servicii suport pentru dezvoltarea antreprenoriatului pentru persoanele care doresc să demareze o afacere în zonele rurale. Activităţile din proiect vor conduce la atingerea indicatorilor stabiliţi: 738 persoane vor beneficia de programe integrate, 1100 vor beneficia de consiliere şi orientare profesională iar un număr de 820 persoane vor participa la campaniile de informare şi conştientizare.Totodată, 96 persoane din grupul ţintă vor beneficia de cursuri de iniţiere în utilizarea calcularorului şi 72 persoane vor participa la progame de calificare în domeniul TIC. Rezultatele proiectului vor consta în dezvoltarea unei reţele profesionale care va facilita accesul persoanelor din grupul ţintă la schimbul de bune practici şi adaptarea în funcţie de regiune având ca rezultat dezvoltarea lor profesională cât şi a acelora care vor iniţia activităţi economice non agricole independente. De asemenea, crearea unui Centru de Consiliere şi Orientare Profesioanală în Regiunea Vest şi a unui punct regional al Centrului în Regiunea Nord-Est va sprijini persoanele din grupul ţintă să înceapă o activitate independentă sau să obţină un loc de muncă în domeniul non-agricol, fapt ce reprezintă un beneficiu major pentru tinerii din mediul rural aflaţi în căutarea unui loc de muncă, pentru şomeri sau persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, în special femei.

Comentarii

comentarii