Acasă Actualitate S-a lansat Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013

S-a lansat Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013

DISTRIBUIȚI

Joi, 6 iunie 2013, a fost lansată cea de-a IV-a Competiție NESsT pentru Întreprinderi Sociale, organizată de către Fundaţia NESsT România, în parteneriat strategic cu Romanian-American Foundation și cu susţinerea Citi România.

Obiectivul competiției este de a susţine dezvoltarea întreprinderilor sociale din România. În fiecare dintre comunităţile în care trăim există atât probleme sociale, cât şi potenţialul comunităţii de a le rezolva pe termen lung, cu resurse proprii. Cu această convingere, Fundaţia NESsT România îi invită pe toţi cei interesați să lanseze sau să extindă o întreprindere socială să îşi înscrie ideea de afacere cu impact social pozitiv în Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013. Pot să se înscrie în competiţie organizaţii non-guvernamentale, persoane fizice şi juridice din întreaga ţară ce sunt motivate să dezvolte, cu sprijinul NESsT, o întreprindere socială cu impact în domeniul incluziunii pe piața muncii, a surselor de venit sustenabile sau al tehnologiilor cu impact social. Data limită pentru aplicaţii este 7 iulie 2013. Mai multe informaţii despre Competiția NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013 puteţi găsi la adresa www.nesst.org/romania şi la numărul de telefon 0356.711.711. Juriul format din specialişti NESsT şi profesionişti din mediul de afaceri va selecta în jur de 12 de aplicanţi. Aceştia vor beneficia, timp de 7 luni, de o serie de workshopuri susţinute de către Fundaţia NESsT, workshopuri în cadrul cărora concurenţii vor învăţa, pas cu pas, toate instrumentele necesare dezvoltării ideii lor de întreprindere socială, de la cercetarea de piaţă la întocmirea planului de afaceri. La finalului acestei perioade de planificare, NESsT va premia cele mai bune planuri de afaceri cu câte un grant de investiţie valorând între 10.000 dolari și 20.000 dolari. „Romanian-American Foundation susţine dezvoltarea antreprenorială şi este alături de NESsT în eforturile sale de promovare şi dezvoltare a antreprenoriatului social în România”, a declarat Romeo Vasilache, director program antreprenoriat în cadrul RAF. „Credem că este nevoie de parteneriate diverse şi de durată pentru a consolida întreprinderi sociale de succes. Sprijinim o nouă competiţie pentru a încuraja noi antreprenori care pot aduce valoare socială comunităţilor în care trăiesc, contribuind în acelaşi timp la dezvoltarea unor surse de venit viabile”, a adăugat Vasilache. „Citi se bucură de o tradiție globală a inovației și a succesului de peste 200 de ani, pe parcursul cărora am valorificat resursele de care dispunem, expertiza, produsele și oamenii în sprijinul leadership-ului și al excelenței. Având la bază o abordare pe care o numim “mai mult decât filantropie”, ce presupune colaborarea activă cu partenerii sociali, implementarea de inițiative sustenabile și voluntariatul bazat pe expertiza angajaților noștri, parteneriatul cu NESsT a fost conceput pentru a propune soluții viabile problemelor sociale cu care se confruntă comunitățile”, a declarat Cristina Staiculescu, director comunicare Citi România.

Întreprinderea socială – afacere concepută pentru a rezolva o problemă socială critică într-un mod sustenabil financiar

NESsT definește întreprinderea socială drept o afacere concepută pentru a rezolva o problemă socială critică într-un mod sustenabil financiar. Întreprinderile sociale pot fi înființate și conduse atât de către ONG-uri, cât şi de persoane fizice sau diferite tipuri de persoane juridice, toate având în comun obiectivul principal de a aduce un impact social pozitiv şi de a fi sustenabile financiar. Un atelier în care persoane cu dizabilităţi croiesc sacoşe chic de pânză ce scutesc mediul de mii de sacoşe de plastic – acesta este Atelierul de Pânză, una dintre întreprinderile sociale dezvoltate cu sprijinul NESsT România. Sănătate Dulce, o altă întreprindere socială din portofoliul NESsT România, produce mix-uri de miere de calitate superioară oferind o sursă de venit sustenabilă și un preț echitabil apicultorilor din județul Sălaj. Fundația Cartea Călătoare, tot o întreprindere socială susţinută de NESsT România, produce cărți audio în format DAISY (Digital Accessible Information System), o tehnologie accesibilizată ce oferă persoanelor cu deficiențe de vedere oportunitatea de a se bucura de lectură ca orice alt cititor. Acestea şi multe alte întreprinderi sociale dezvoltate cu sprijinul NESsT, sunt dovada concretă că domeniul întreprinderilor sociale, deşi unul încă tânăr în România, are capacitatea de a rezolva probleme sociale grave şi de a crea locuri de muncă acolo unde este mai mare nevoie de ele.

Comentarii

comentarii