Acasă Actualitate Sala 2 a Teatrului Național Timișoara a întrat în renovare și se...

Sala 2 a Teatrului Național Timișoara a întrat în renovare și se va numi Sala 2023

DISTRIBUIȚI

Sala 2 a Teatrului Național Timișoara s-a deschis pentru ultima dată în fața publicului așa cum este ea acum, miercuri 27 martie.

Deja a întrat în renovare, iar lucrările vor dura mai multe luni și se speră că tot în acest an noua înfățișare a sălii va fi gata.

“Transformarea acesteia va fi completă”, este mesajul Teatrului Național Timișoara.

Miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, au fost organizate 3 tururi ghidate de la orele 16:00, 17:00 și 18:00. Timișorenii prezenți le-au fost prezentată Sala în forma actuală pentru ultima oară și au urmărit și un scurt film pe această temă.

“Ziua de miercuri, când celebrăm Ziua Mondială a Teatrului, fiind un moment istoric în transformarea Sălii 2 care va deveni moștenirea Capitalei Europene a Culturii în infrastructură culturală – marcând acest lucru inclusiv prin noua sa titulatură: Sala 2023”, susține conducerea Teatrului Național Timișoara.

Un spațiu în ruină iminentă a fost preluat de Teatrul Național în 2008 și a fost transformată în una dintre cele mai moderne săli de spectacol din România, având un uriaș potențial de a se dezvolta în sensul unui centru teatral de calibru european.

 Sala 2 TNTm a fost un exemplu de bune practici în reconversie culturală pentru toate instituțiile de cultură din România și a devenit o emblemă a cercetării îndrăznețe a artelor spectacolului prin cele mai actuale mijloace.

Fostul manej imperial, care este parte a Bastionului Theresia și care ajunsese, după mai bine de 150 de ani, o sală de sport abandonată, s-a transformat într-un spațiu pentru teatru începând cu anul 2008.

 În 2010, după doar patru luni de lucrări efective, Teatrul Național inaugurează Sala 2 TNTm ca sală de teatru cu o bază funcțională completă (cabine pentru actori, cabine profesionale de machiaj și coafură, spații destinate primirii publicului).

Astfel a devenit una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară. Spațiul de joc modular, de tip black-box permite o multitudine de configurări, fiind gândit ca o structură independentă de pereţii exteriori, care au fost astfel conservaţi în spiritul respectului pentru moștenirea istorică și identitară a clădirii.

Din 2016, Sala 2 TNTm a devenit un spațiu exclusiv pentru teatru, odată cu înscrierea sa în domeniul public al statului român și în administrarea Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara.

 În 2017, UNITER decernează Teatrului Național Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile acordat pentru realizarea Sălii 2.

Povestea dezvoltării Sălii 2 TNTm continuă. Extinderea si modernizarea Sălii 2 TNTm reprezintă o uriașă oportunitate de a oferi comunității un spațiu modern de afirmare a capacității sale vizionare și constructive.

Comentarii

comentarii