Acasă Economic Salariile din sectorul privat au crescut în acest an, în medie, cu...

Salariile din sectorul privat au crescut în acest an, în medie, cu 4,3%

DISTRIBUIȚI

Creşterea medie a salariilor din sectorul privat este de 4,3% în 2010, potrivit ediţiei de anul acesta a studiului de salarizare şi beneficii PayWell România. Cifra de anul acesta este cu 40% mai mică decât creşterea medie de 7,2% raportată de companiile participante în 2009. Datele studiului indică de asemenea faptul că aproape 70% dintre companiile participante fie au crescut până în acest moment sau intenţionează să crească salariile în 2010, în timp ce 30% dintre companiile participante fie nu intenţionează să majoreze salariile anul acesta, fie nu au luat nicio decizie până la momentul realizării studiului.
„Companiile au dat dovadă de o uniformitate remarcabilă în ceea ce priveşte politica salarială şi de beneficii anul acest, ţinând cont de faptul că creşterile salariale au variat între 2,9% în retail în medie şi 5,9% în industria IT. Aceasta subliniază faptul că firmele din România, indiferent de sectorul de activitate, rămân în continuare precaute în actualul context economic şi au menţinut un control strict asupra costurilor, îndeosebi asupra costurilor de personal. În ciuda faptului că anul acesta câteva sectoare economice au ieşit din recesiune şi au raportat ritmuri modeste de creştere, spre exemplu companiile care au o puternică activitate de export, firmele dau dovadă în continuare de pesimism în ceea ce priveşte perspectivele de redresare ale pieţei interne”, a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică.
Pentru 2011, aproape 40% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2010 şi-au bugetat creşteri salariale, creşterea medie fiind de 6,8%, cu 60% mai mare decât creşterea salarială medie înregistrată anul acesta. „Anticipăm presiuni de creştere salarială în viitorul apropiat, ţinând cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, îndeosebi în sectoarele care au o consistentă prezenţă sindicală. Cu toate acestea, PwC nu se aşteaptă la creşteri salariale cu mult mai mari în 2011 decât anul acesta, ţinând cont de actualul context economic şi de echilibrul dintre cerere şi ofertă pe piaţa muncii”, a adăugat Peter de Ruiter.

60% dintre companiile din România acordă bonusuri fixe angajaţilor

În ceea ce priveşte beneficiile extra-salariale, studiul PayWell România 2010 concluzionează că 60% dintre companiile din România acordă bonusuri fixe angajaţilor. Acestea sunt acordate în principal cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a Paştelui şi a sezonului vacanţelor. Bonusurile sunt oferite de obicei sub forma unor sume fixe, variind între 150 şi 700 de lei. Bonusul de performanţă este un stimulent frecvent pentru management, fiind oferit de trei sferturi dintre respondenţii studiului PayWell România 2010. Acesta este folosit de asemenea pentru mai bine de jumătate dintre respondenţi pentru personalul operaţional şi de suport. Nivelul planificat al bonusului de performanţă variază între 10% şi 20% din salariul anual, nivelul cel mai ridicat fiind alocat pentru Top Management.

87% din pachetul salarial şi de beneficii a fost reprezentat de salariul fix garantat

Studiul PayWell România 2010 indică faptul că structura venitului anual are tendinţa de a se modifica, în sensul reducerii componentei variabile, de la aproape 30% în 2008 la o medie de 10% în 2010. În acest an, 87% din pachetul salarial şi de beneficii a fost reprezentat de salariul fix garantat. Companiile oferă de asemenea comisioane de vânzări. Comisionul mediu anual de vânzări planificat este de 40% din salariul anual pentru managerii de vânzări şi de 32% din salariul anual pentru reprezentanţii de vânzări. În ambele cazuri, comisioanele efective plătite în ultimul an au fost mai mici decât nivelul planificat: 25% pentru managerii de vânzări şi de 20% pentru reprezentanţii de vânzări. Studiul PayWell România 2010 cuprinde date de salarizare şi beneficii furnizate de 150 de companii având 140.000 de angajaţi, şi peste 700 de posturi diferite din nouă sectoare economice diferite (Industria agrochimică, Industria Constructoare de maşini, sistemul bancar, industria alimentară şi sectorul de distribuţie, industria prelucrătoare, IT, leasing, industria farmaceutică şi retail). Studiul conţine de asemenea analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante. Partea calitativă a raportului conţine informaţii privitoare la politicile specifice de HR ale companiilor (ex. creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza a mai mult de 20 de beneficii extra-salariale oferite de către angajatori, de la maşina de companie la accesul la cantina firmei. Aria de cuprindere a studiului, multitudinea datelor furnizate şi numărul organizaţiilor participante fac din PayWell principala sursă de informaţii privitoare la politica de salarială şi de beneficii disponibilă în România.
 

Comentarii

comentarii