Acasă Actualitate Salt în timp în centrul istoric al Timișoarei. Bărbierul bunicilor – readus...

Salt în timp în centrul istoric al Timișoarei. Bărbierul bunicilor – readus la viață în urbea de pe Bega, într-un spațiu… „ferchezuit”

DISTRIBUIȚI

12805675 1012282518817803 2598367363391641518 n

Vremurile de demult, când bărbierul avea un rol important în viața fiecărui bărbat, prind din nou viață în centrul istoric al Timișoarei. Începând de vineri, meseria de bărbier se transformă într-o poveste modernă, reinterpretată chiar în centrul istoric din Timişoara de designeri premiaţi la nivel naţional, într-un nou spațiu, unde bărbații pot veni să se ferchezuiască ca la carte. O idee veche, prinde contur într-un spaţiu ultra-modern. Aşa au gândit doi timişoreni: Bianca Paşca, antreprenoare şi Ştefan Lazăr, designer de interior, un concept care va ieşi din tipare. Mai precis, ideea a venit din tradiţiile străvechi în care bunicii mergeau la bărbier conform unui ritual.  Conceptul îşi are originile în copilăria designerului, perioadă în care în care percepţia era filtrată prin ochii juniorului impresionat de tot ce-l inconjura.

 “Îmi place să cred că nu a trecut aşa mult timp de atunci. Mi-amintesc cu plăcere imaginea bunicilor mei. Mi-amintesc că inclusiv tatal meu făcea parte dintr-o generaţie a bărbaţilor cu reguli, cu tabieturi, o generaţie în care bărbaţii erau respectaţi ca bărbaţi şi ei la rândul lor aveau o atitudine galantă în faţa femeilor. Cu timpul acest peisaj s-a alterat şi ne trezim într-o lume complet nesigură chiar şi din punctul acesta de vedere. Vorba aia? ” nu ştiu alţii cum sunt, dar eu… “, ei bine, aşa începe şi povestea mea. Am învăţat de la bărbaţii din familia mea că până şi atunci când eşti bolnav trebuie să ai grijă de felul cum arăţi. Bunicul meu, în ultimele lui zile de viaţă, se ruşina daca venea să îl vadă medicul sau o asistentă pe patul de spital şi el era nebărbierit. Mi-amintesc că pe vremuri în spitale erau bărbieri. Veneau în fiecare dimineaţă să îi pregătească pe domnii care nu erau în putere. În zilele noastre, în special iarna, când mai pot purta căciula, merg să mă tund în frizeriile alea vechi cu frizeri în halat alb, ce vorbesc politică, sport, pescuit şi în pauze joaca table. Merg acolo pentru atmosferă, nu pentru freză. Din păcate, n-am mai gasit frizeri din soiul ăsta care să tundă bine, conform zilelor noastre. Merg acolo pentru ei şi plec cu capul acoperit, dar merg să-mi aduc aminte de mirosul acelor locuri. Îi rog să-mi facă masaj la cap cu soluţiile alea ale lor ce-ţi purifica mintea. Unii mai folosesc “dicologne” (cred că se numeşte Taar, ceva spirtos ce se vinde într-un flacon roşu de plastic cu capac negru, încă îl găsesc la magazinele de sat). Merg acolo pentru a mai vedea ultima generaţie de frizeri şi plătesc un preţ infim (în bani) pentru asta, dar un preţ destul de mare ( în înfăţişare). Nu mă pot adapta acestor vremuri în care noile spaţii pentru aranjarea bărbaţilor sunt mixte, alături de mine sunt tot soiul de doamne care se frezează sau doar stau cu capul sub clocitoarea aia de alien, …. în fine, spaţiile astea mă fac să mă simt mai prost decat o freza greşită. Noi, ca bărbaţi, nu avem prea multe tabieturi de genul ăsta, sau cel puţin nu aveam şi îmi place să cred că nu ne-am degradat atât de tare încât să ne amestecam în listele de epilat ale cosmeticienelor”, îşi aminteşte Ştefan Lazăr, designer de interior. Pornind de la ideea unei bărbierii tradiţionale, designerul a creat un spaţiu ce se poate numi o rezervaţie masculină. Printre elementele tipic masculine precum trofee şi piele de animale, piese de mobilier elveţiene de nuanţe cafenii acest spaţiu se doreşte a fi o reîntoarcere la vechile obiceiuri. Amenajarea a fost făcută în aproximativ două luni iar perspectivele sunt mari, asta pentru că inițiatorii acestui concept speră ca locul amplasat strategic în centrul istoric să intre în circuitul timişorenilor iar,  mai apoi, în circuitul turistic.
 
Noul spațiu se deschide de vineri seara, în centrul istoric al urbei, pe strada Matei Corvin nr. 4.

Comentarii

comentarii