Acasă Actualitate Salvați Copiii le explică părinților la frontiera din Nădlac Arad despre efectele...

Salvați Copiii le explică părinților la frontiera din Nădlac Arad despre efectele devastatoare ale abandonării copiilor

DISTRIBUIȚI

Miercuri 9 august, la ora 11.00, la punctul de trecere a frontierei Nadlac II, Arad, Salvați Copiii România, împreună cu Poliția de Frontieră Timișoara, organizează, pentru a treia vară consecutiv, acțiuni chiar la trecerea frontierei de vest.

Astfel, părinții care muncesc în străinătate și revin în țară în concediu vor fi informați despre efectele negative pe care plecarea lor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și despre importanța menținerii comunicării părinţi – copii.

În luna august, mulți dintre părinții care lucrează în străinătate se întorc acasă, la copiii lor. Astfel, în cadrul evenimentului vor fi prezentate date relevante din sondajul Salvaţi Copiii în rândul beneficiarilor programului organizaţiei cu privire la venirea în ţară în vacanţa de vară şi planurile părinţilor pentru această perioadă.

Va fi prezentat şi date din studiul naţional privind situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, lansat de organizaţie în luna mai a acestui an.

Fenomenul copiilor rămași singuri în țară, în urma migrației economice a părinților este un fenomen emblematic pentru România în ultimele decenii.

 

Dificultățile cu care se confruntă copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate au fost evidenţiate în mod constant în ultimii ani.

Migrația economică a părinților afectând grav copiii rămași acasă, atât din punct de vedere al bunăstării lor emoționale, educaționale și sociale, cât și prin prisma nereprezentării legale în cazul plecării ambilor părinți sau a părintelui unic susținător.

La finalul anului 2020, 75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Dintre aceștia, 22.662 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat. 

Președintele Organizației Salvați Copiii România, prof.univ.dr. Mihai Gafencu, cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, a explicat:

“Este normal ca părinții să facă tot ce le stă în putință pentru binele copiilor lor. Este foarte grea alegerea între a-l trimite pe copil la școală, a-i asigura accesul la educație și a-i asigura securitatea emoțională, așa cum se întâmplă când copilul crește alături de părinți.

Copiii lăsați în grija rudelor sunt copii de două ori vulnerabilizați: odată de clivajul social care le trimite părinții să câștige bani în afara țării și a doua oară de această vulnerabilizare psihologică, emoțională și socială.

Această problematică a fost accentuată de perioada pandemiei, s-au agravat atât dificultăţile cu care se confruntă copiii şi îngrijorarea resimțită de părinții de la distanță, cât şi dificultăţile pe care le întâmpină cei în grija cărora au rămas copiii în creșterea lor.”

Comentarii

comentarii