Acasă Actualitate Săptămâna acceptării autismului, 2-6 aprilie – Not invisible, la Fundația Pentru Voi...

Săptămâna acceptării autismului, 2-6 aprilie – Not invisible, la Fundația Pentru Voi Timișoara

DISTRIBUIȚI

De Ziua Internațională a Autismului 2024, Fundația Pentru Voi se aliniază campaniei desfășurate la nivel european – “Not invisible”.

Statisticile europene arată că 1-2% din populația actuală se află în spectrul autist, ceea ce înseamnă un număr de șapte milioane de europeni cu autism. De asemenea, știm că la nivel european aproximativ 70 % din persoanele cu autism se confruntă cu probleme de sănătate mentală.

Din păcate, în România, nu există statistici oficiale legate de numărul de persoane cu autism.

Organizațiile de profil estimează undeva la 16.000 de persoane diagnosticate și cel puțîn încă pe atât persoane cu autism dar cu diagnostice din sfera psihiatrică. Estimează și că, 1200 de persoane sunt diagnosticate anual cu autism.

Spre deosebire de sindromul Down sau alte dizabilități, autismul este invizibil: nu poți vedea că o persoană are autism. Dar persoanele cu autism nu trebuie să fie invizibile: nici în statistici, nici în politicile publice.

Faptul că persoanele cu autism nu sunt vizibile în statistici/date oficiale, că nu primesc un diagnostic corect, le afectează accesul la servicii de sănătate, la alte servicii de recuperare, la educație, la servicii sociale.  Barierele în accesarea serviciilor medicale duc la o calitate a vieții mai scăzută și o speranța mai mică de viață.

De aceea, în săptămâna acceptării autismului, pornind de la sloganul “Not invisible”, Fundația Pentru Voi iși propune mai multe acțiuni prin care să dea vizibilitate persoanelor cu autism în comunitate, pentru a promova incluziunea lor în toate domeniile vieții sociale: o sesiune de cumpărături, vizitarea unei expoziții la Muzeul de Artă, o ieșire la cofetărie, o plimbare prin centrul orașului și o ședința foto în Parcul Justiției și accesarea serviciilor medicale în comunitate.

“Ne focusam pe persoanele adulte cu autism. Pentru ele, situația e mai gravă decât pentru copiii cu autism: nu există servicii specializate, sunt foarte puțini profesioniști specializați pe problematica adulților cu autism. Din cauza comorbiditatilor psihiatrice, mulți sunt internați în spitale de psihiatrie. În UK, doar 29% din persoanele adulte cu autism sunt angajate în muncă. În România, nu avem date. Ne dorim că persoanele cu autism să fie vizibile în statistici, în servicii medicale, în legislație și politici sociale.”, a declarat Laila Onu, Directorul general al fundației.

Persoanele care doresc să sprijine incluziunea persoanelor cu autism, pot cumpără tricouri inscripționate cu mesaje de susținere din magazinul online al Fundației Pentru Voi: www.pentruvoi.ro/magazin-online.

Comentarii

comentarii