Acasă Actualitate Șarpanta bisericii de lemn arse de la Povergina, montată în parcul Regina...

Șarpanta bisericii de lemn arse de la Povergina, montată în parcul Regina Maria din Timișoara

DISTRIBUIȚI

În perioada 31 iulie – 02 august, va fi adusă şi asamblată în Parcul Regina Maria din Timişoara, structura şarpantei bisericii de lemn arse de la Povergina.

Până în 26 august, se desfăşoară la Timişoara, în parcul Regina Maria, dar şi la Povergina, judeţul Timiş, proiectul intitulat „Oglinda de lemn II”, implementat de Asociaţia Biserici Înlemnite.

În cadrul programului „Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii”, proiectul cultural „Oglinda de lemn II” pune în discuție valoarea patrimoniul cultural din lemn ca mediator între: trecut – prezent, culturile locale – culturile europene, societatea rurală – urbană, meșteșug – arta contemporană, patrimoniu material – imaterial, loc – peisaj cultural, oameni cu diferite profesii – vârste – accesibil și incluziv pentru categorii vulnerabile.

Proiectul propune o serie diversă de evenimente, desfășurate în proximitatea structurii șarpantei bisericii de lemn de la Povergina, care va parcurge drumul Povergina – Timișoara – Povergina și va servi drept „cadru” al activităților, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Proiectul a fost lansat în 27 iunie, cu prilejul Vizitei incluzive de la Crivina de sus și Povergina, unde, cu sprijinul Asociației Ceva de Spus, Biserici Înlemnite a organizat o excursie, care a avut ca scop accesibilizarea patrimoniului de lemn persoanelor vulnerabile, cărora le este, adesea, dificil să viziteze aceste obiective.

La începutul lunii august (31 iulie – 02 august) va fi adusă şi asamblată în Parcul Regina Maria din Timişoara structura şarpantei bisericii de lemn arse de la Povergina.

Şarpanta şi turnul bisericii din Povergina au fost reconstituite în luna iunie a anului curent, în cadrul „Şcolii de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meşteşugurilor tradiţionale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina”, proiect desfăşurat de către Asociaţia Biserici Înlemnite, cu finanţare din partea Ordinului Arhitecţilor din România.

La finalul lunii august, ansamblul şarpantei va fi înapoiat la Povergina şi montat definitiv pe biserica de lemn arsă.

Pe toată durata expunerii sale în Parcul Regina Maria din Timişoara, în cadrul acestei structuri vor avea loc multiple evenimente pentru toate categoriile de vârstă.

În data de 3 august (ora 18:00) va fi vernisată expoziţia fotografică a arhitectului Ovidiu Micşa „BISERICI ÎNLEMNITE – O cartare fotografică”, iar începând cu data de 4 august, artiştii Gabriel Kelemen (România) şi Sergiy Radkevich (Ucraina) vor susţine prelegeri şi performance-uri de artă contemporană în interiorul şarpantei (orele 19:00-20:00).

Instalaţiile celor trei artişti vor putea fi vizitate până în data de 15 august.

Pe 7-8 august (orele 9:00-11:00), în parteneriat cu Asociaţia de-a arhitectura, vor fi organizate în Parcul Regina Maria două ateliere de construit case tradiţionale miniaturale din lut şi lemn pentru copii cu vârste cuprinse între 6-9 ani.

Între 10-11 august (orele 09:00-18:00), tot în preajma structurii amenajate în Parcul Regina Maria, meşterii dulgheri care au lucrat la asamblarea şarpantei vor ţine ateliere demonstrative de dulgherie tradiţională pentru publicul larg, în care vor reconstitui părţi componente ale acoperişului bisericii din Povergina.

Tot în intervalul 10-11 august, seara (orele 20:00-22:00)  vor avea loc conferinţe susţinute de o serie de specialişti în conservarea lemnului din ţară, dar şi din străinătate.

Cele două conferinţe vor continua, în 12 august, cu o zi de excursie la bisericile de lemn din Crivina de Sus, Povergina, Dragomireşti şi Româneşti, câteva din cele mai importante monumente ecleziastice de lemn din Banat.

Ghidajul va fi asigurat de către arhitectul Alexandru Baboş. În cele din urmă, pe 13 august (orele 11:00-14:00)  va avea loc un eveniment de tip masă rotundă cu toţi specialiştii invitaţi, în care se vor trasa concluziile discuţiilor anterioare. Participarea este liberă.

Ultimul eveniment din cadrul proiectului „Oglinda de lemn II”, intitulat „Zilele Patrimoniului local la Povergina” se va desfăşura între 25-26 august, la biserica de lemn din Povergina.

Cele două zile de festival vor cuprinde un brunch organizat de către Asociaţia My Banat, cu implicarea comunităţii locale din Povergina, şi momente muzicale ale unor artişti locali.

„Oglinda de lemn II” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Printre partenerii proiectului se numără: Riksantikvaren, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Asociația CevaDeSpus, Fundația Speranța, Asociația Oil Right, Asociația de-a arhitectura, Asociația Arhaic, Asociația My Banat, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația de la 4.

Asociaţia Biserici Înlemnite a fost înfiinţată în anul 2021. Obiectivul său este de a aduce la un loc pe cei implicați în patrimoniul construit din lemn, cu scopul demarării unor acțiuni coordonate în direcțiile cunoașterii, cercetării, documentării, valorificării, promovării, formării de specialiști și sensibilizării publicului larg, implicarea comunităților locale, necesare păstrării bisericilor istorice de lemn.

Câteva proiecte remarcabile pe care asociaţia le derulează în prezent sunt: „Şcoala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meşteşugurilor tradiţionale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina” şi „Inventarierea bisericilor de lemn din România”, ambele sprijinite de către Ordinul Arhitecţilor din România.

Comentarii

comentarii