Acasă Actualitate Scandal la Arad: Parcul Eminescu va fi urcat la etaj

Scandal la Arad: Parcul Eminescu va fi urcat la etaj

DISTRIBUIȚI

parcul eminescu aradUn parc reprezentativ al Aradului, Parcul Eminescu este în pericol. Zece ONG-uri au declanșat deja primele proteste și au inițiat o petiție online pentru salvarea Parcului Eminescu. Totul s-a întâmplat după ce Primăria Aradului a anunțat o licitație pentru un studiu de fezabilitate pentru o parcare care ar fi situată chiar pe amplasamentul parcului. Primăria se apără și spune că este nevoie de de idei inovative pentru a crește calitatea spațiului public și a serviciilor urbane. Practic, Parcul Eminescu nu va fi desființat, ci va…fi urcat la etaj.

Licitația arată că parcul devine parcare

Zece ONG-uri arădene au inițiat un demers pentru salvarea Parcului Eminescu.
Totul a început în 16 decembrie 2014, când Primăria Arad a lansat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate care urmează să realizeze transformarea Parcului Eminescu într-o parcare publică acoperită de o placă de beton armat peste care să se amenajeze așa zise spații verzi. Nivelul acestui tavan de beton ar urma să coincidă cu nivelul falezei Mureșului. Primăria a intitulat această lucrare drept „Regenerare urbană Zona Piața Enescu-Palatul de Justiție din Municipiul Arad”. Documentele licitației exprimă clar cerința administrației de a transforma parcul în parcare. Tema de proiectare este fără echivoc. Studiul de fezabilitate va trebui să cuprindă asigurarea spaţiilor de parcare la nivelul solului pe amplasamentul actual al Parcului Eminescu și amenajarea la nivelul 1 al acesteia a unei zone destinată promenadei.

În trei ani s-au modificat viziunile primarului Falcă

„Acum trei ani, în decembrie 2011, primarul Falcă cerea Consiliului Local Arad să aprobe modernizarea Parcului Eminescu. Astfel se năștea Hotărârea 315 din 28 decembrie 2011 prin care parcul central al orașului urma să să fie „reabilitat” și „modernizat””, a declarat Claudiu Cristea, președinte al Mișcării arădene. În expunerea de motive a primarului în cadrul Hotărârii 315/2011, „Proiectul Reabilitare și modernizare parc Mihail Eminescu din Municipiul Arad intenționează să ofere atât locuitorilor cât și celor care sunt în trecere un spațiu estetic vizual și util în acelasși timp dacă ținem cont că arborii sunt surse vii și sigure de oxigenul de care avem atâta nevoie”.
„Desființarea parcului Eminescu este o decizie extrem de gravă pe care o contestăm cu tărie. Suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mult sub media minimă europeană la Arad. Parcul Eminescu are o valoare dendrologică inestimabilă. Acolo arădenii au încă copaci seculari care au fost plantați pe vremea Imperiului austro-ungar, au privit înfăptuirea României Mari și sunt martorii istoriei orașului nostru”, a declarat Claudiu Cristea. El spune că nu există nici un acord care să permită desființarea parcului pentru că Parcul Eminescu este înscris în Cartea Albă fiind clasificat ca și parc și nu îi poate fi schimbată destinația printr-un studiu de fezabilitate. „Amenajarea unei parcări publice ar atrage ca un magnet și mai mult trafic în zonă, lucru confirmat de inginerii de trafic și urbaniști. Nu există nici un plan de urbanism aprobat în condițiile legii care să permită această investiție. De altfel documentele licitației, tema de proiectare nu sunt însoțite de Certificatul de Urbanism — document fundamental prevăzut de Legea 50 din 1991 (legea urbanismului). În atari condiții proiectantul care își va adjudeca licitația se află în condiții de ilegalitate, el neavând precizat contextul legal care permite această transformare a parcului”, a explicat Claudiu Cristea.

ONG-urile cer implicarea instituțiilor

Cele zece ONG-uri arădene cer Prefectului Județului Arad atacarea în contencios adminstrativ, cu suspendare, a tuturor actelor administrației care au legătură cu acest caz. Lipsa Certificatului de Urbanism și a unui Plan Urbanistic arată deja ilegalitatea în care se află acest demers. Ele contestă licitația ca neavând precizate în documentație condițiile de urbanism (CU, PUZ, Acord de Mediu, Aviz de la Direcția de Monumente etc). Va fi sesizat Ordinul Arhitecților din România, filiala Arad asupra situației fără precedent ca un parc să fie desființat fără să existe la bază o documentație însușită de un proiectant și având toate avizele și acordurile iar mai apoi aprobată în CLMA.
De asemenea, va fi înaintată o petiție Primăriei Municipiului Arad prin care se respinge categoric acest proiect. Versiunea on-line a petiției poate fi semnată la http://www.petitieonline.com/salvati-parcul-eminescu
Protestul Salvați Parcul Eminescu este susținut de: Alternativa Civică, Pro Urbe, Mișcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică, Asociația „Miloș Cristea”, Asociația Krysallis, Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad și ULAL Arad.

Primăria spune că orașul se modernizează

Primăria Aradului și-a explicat poziția privind adevăratul scandal generat de intenția de a amenaja un spațiu de parcare pe teritoriul actualului Parc Eminescu. Conform surselor autorizate, Primăria nu ar intenționa desființarea vreunui parc existent, ci doar să pună în valoare zona malului Mureșului, cu Parcul Eminescu și edificiile de patrimoniu din apropiere.
„Ideea pe care o propunem nu s-a născut dintr-un capriciu ci este fundamentată pe premize obiective: necesitatea de a revitaliza spațiile publice prin regenerarea imaginii și funcționalității, nevoia de zone pietonale, prognozele de evoluție a traficului, necesitatea de a proteja zona centrală a orașului de circulația auto, nevoia de spații de parcare. Zona falezei Mureșului din centrul Aradului și Parcul Eminescu necesită intervenții importante pentru a fi mai bine puse în valoare. Am studiat atent și soluții pe care alte orașe din lume le-au adoptat. Prin varianta de «etajare» s-ar obține un spațiu pietonal mai generos, cuprinzând parcul, concomitent cu un amplasament pentru o parcare colectivă. În favoarea viabilității acestei propuneri există destule exemple de grădini și parcuri care stau peste structuri construite, cunoscute chiar din antichitate. Realitatea a demonstrat că din punct de vedere tehnic este posibilă realizarea de plantații din cele mai complexe, impactul estetic și bilanțul de mediu fiind de multe ori superior proiectelor peisagere clasice. Am informat publicul asupra acestei propuneri, cu elementele care există în această etapă incipientă, de analiză, deoarece este o noutate și va fi o decizie importantă pentru viitorul Aradului. Fezabilitatea va fi evaluată de arhitecți urbaniști și proiectanți, care vor indica soluțiile tehnice și costurile estimative. Când aceste date și detalii vor fi disponibile se va intra în dezbatere, iar decizia finală va fi luată și asumată de Consiliul Local Municipal”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Primăriei Arad.

Comentarii

comentarii