Acasă Actualitate Scandal monstru cu bolnavii de cancer

Scandal monstru cu bolnavii de cancer

DISTRIBUIȚI

Un scandal monstru s-a declanşat între bolnavii de cancer şi autorităţi, miercuri, 6 aprilie. În judeţul Timiş, sunt 12.000 de persoane care suferă de această maladie gravă. La nivel naţional, se estimează că 98.000 de bolnavi incluşi în Programul Naţional de Oncologie riscă să rămână fără tratament şi să moară. Cea mai mare parte a pacienţilor au primit, astfel, încă o lovitură, de la 1 aprilie, când s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile din farmaciile cu circuit deschis.

Nu lăsaţi pecienţii să moară!

Ciprian Mihok, proprietar de farmacii în Timişoara, a spus, miercuri, 6 aprilie, că tratamentele oncologice injectabile au trecut în circuit închis, adică pot fi procurate numai din spitale. Problema este că există datorii foarte vechi ale spitalelor şi din această cauză există pericolul să nu mai primească medicamentele de la producători. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) a solicitat, miercuri, 6 aprilie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii, prin intermediul unei scrisori deschise, să fie luate măsuri urgente pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratamentul vital al bolii lor. Federaţia a cerut:

1. Menţinerea accesului la tratementele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele au achiziţionat toate medicamentele necesare;

2. Amânarea termenului de 1 aprilie prin care s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis;

3.Respectarea dreptului constituţional de acces la tratamente şi implicit dreptul la viaţă.

Pacienţii pot muri

Până la data de 11 aprilie, managerii unităţilor sanitare din Timiş şi Timişoara, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, trebuie să prezinte soluţiile identificate pentru asigurarea necesarului de medicamente oncologice injectabile, în funcţie de numărul pacienţilor aflaţi în tratament. Aceleaşi măsuri trebuie să fie luate şi de Primăria Timişoara şi celelalte primării din judeţ, în cazul unităţilor pe care le coordonează. Situaţia este gravă fiindcă managerii unităţilor sanitare prin care se derulează Programul naţional de oncologie nu au demarat la timp licitaţiile privind achiziţia medicamentelor oncologice injectabile, deşi cunoaşteau încă de la sfârşitul anului trecut faptul că aceste medicamente se vor elibera în circuit închis, prin farmaciile spitalelor, de aceea Ministerul Sănătăţii ameninţă cu măsuri dintre cele mai dure.

“Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul”, a spus Cezar Irimia (foto), preşedintele FABCR, miercuri, 6 aprilie.

Comentarii

comentarii