Acas─â Actualitate Scandal monstru cu bolnavii de cancer

Scandal monstru cu bolnavii de cancer

347
DISTRIBUIȚI

Un scandal monstru s-a declan┼čat ├«ntre bolnavii de cancer ┼či autorit─â┼úi, miercuri, 6 aprilie. ├Än jude┼úul Timi┼č, sunt 12.000 de persoane care sufer─â de aceast─â maladie grav─â. La nivel na┼úional, se estimeaz─â c─â 98.000 de bolnavi inclu┼či ├«n Programul Na┼úional de Oncologie risc─â s─â r─âm├ón─â f─âr─â tratament ┼či s─â moar─â. Cea mai mare parte a pacien┼úilor au primit, astfel, ├«nc─â o lovitur─â, de la 1 aprilie, c├ónd s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile din farmaciile cu circuit deschis.

Nu lăsaţi pecienţii să moară!

Ciprian Mihok, proprietar de farmacii ├«n Timi┼čoara, a spus, miercuri, 6 aprilie, c─â tratamentele oncologice injectabile au trecut ├«n circuit ├«nchis, adic─â pot fi procurate numai din spitale. Problema este c─â exist─â datorii foarte vechi ale spitalelor ┼či din aceast─â cauz─â exist─â pericolul s─â nu mai primeasc─â medicamentele de la produc─âtori. Federa┼úia Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer din Rom├ónia (FABCR) a solicitat, miercuri, 6 aprilie, Casei Na┼úionale de Asigur─âri de S─ân─âtate ┼či Ministerului S─ân─ât─â┼úii, prin intermediul unei scrisori deschise, s─â fie luate m─âsuri urgente pentru a nu l─âsa pacien┼úii cu cancer f─âr─â tratamentul vital al bolii lor. Federa┼úia a cerut:

1. Menţinerea accesului la tratementele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele au achiziţionat toate medicamentele necesare;

2. Amânarea termenului de 1 aprilie prin care s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis;

3.Respectarea dreptului constitu┼úional de acces la tratamente ┼či implicit dreptul la via┼ú─â.

Pacienţii pot muri

P├ón─â la data de 11 aprilie, managerii unit─â┼úilor sanitare din Timi┼č ┼či Timi┼čoara, aflate ├«n subordinea Ministerului S─ân─ât─â┼úii, trebuie s─â prezinte solu┼úiile identificate pentru asigurarea necesarului de medicamente oncologice injectabile, ├«n func┼úie de num─ârul pacien┼úilor afla┼úi ├«n tratament. Acelea┼či m─âsuri trebuie s─â fie luate ┼či de Prim─âria Timi┼čoara ┼či celelalte prim─ârii din jude┼ú, ├«n cazul unit─â┼úilor pe care le coordoneaz─â. Situa┼úia este grav─â fiindc─â managerii unit─â┼úilor sanitare prin care se deruleaz─â Programul na┼úional de oncologie nu au demarat la timp licita┼úiile privind achizi┼úia medicamentelor oncologice injectabile, de┼či cunoa┼čteau ├«nc─â de la sf├ór┼čitul anului trecut faptul c─â aceste medicamente se vor elibera ├«n circuit ├«nchis, prin farmaciile spitalelor, de aceea Ministerul S─ân─ât─â┼úii amenin┼ú─â cu m─âsuri dintre cele mai dure.

“Farmaciile nu mai elibereaz─â medicamentele vitale pacien┼úilor cu cancer. Spitalele nu au achizi┼úionat ├«nc─â astfel de tratamente, prin urmare ne afl─âm ├«n situa┼úia ├«n care nu se g─âsesc nici ├«n farmacii, nici ├«n spitale. Din lips─â de tratament, pacien┼úii pot muri unul c├óte unul”, a spus Cezar Irimia (foto), pre┼čedintele FABCR, miercuri, 6 aprilie.

Comentarii

comentarii