Acasă Actualitate Scandalul medicamentelor

Scandalul medicamentelor

DISTRIBUIȚI

Întotdeauna au fost oameni săraci, iar noi, medicii, a trebuit să ne adaptăm situaţiei”, a spus dr. Elisabeta Spătaru (foto), vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Timiş.
Dacă noul act normativ, aflat în dezbatere publică, va fi aprobat, medicii timişoreni vor fi obligaţi să ia decizii de tratament în funcţie de banii din buzunarul pacientului. Astfel, viitorii bolnavi timişorenii vor fi nevoiţi să îşi cumpere medicamentele cele mai ieftine, când se vor îmbolnăvi. “Trebuie să ţin cont şi de posibilităţile fiinanciare ale pacientului. Acest mecanism s-a aplicat şi înainte să se pună această problemă. Întotdeauna au fost oameni săraci, iar noi, medicii, a trebuit să ne adaptăm situaţiei”, a spus dr. Spătaru.

Scandal

Din păcate, medicamentele mai scumpe sau mai ieftine recomandate bolnavilor au provocat, în acestă perioadă, un adevărat scandal naţional între Colegiul Medicilor din România şi Casa Naţională de Asigurări. În timp ce Colegiul Medicilor susţine ca inacceptabilă impunerea unui tratament nu în funcţie de eficienţă terapeutică, ci în funcţie de posibilităţile materiale ale omului bolnav, Casa Naţională susţine că în ţara noastră se consumă numai medicamente scump în proporţie de 70%, ceea ce e inacceptabil. Nu există medicamente scumpe sau ieftine, ci medicamente eficiente sau nu. E un mecanism aplicat şi în ţările din Uniunea Europeană. “Consumul de medicamente scumpe nu a adus o ameliorare a actului medical. S-a plătit medicamente scumpe, fără rezultate superioare”, susţine Casa Naţională de Asigurări.

Protest
 
Colgiul Medicilor mai spune că decontarea pe clasă terapeutică, aşa cum este ea prezentată în documentul supus dezbaterii, duce la o creştere semnificativă a coplăţii suportate de pacient şi la o modificare a comportamentului prescriptorului, obligat să recomande un tratament nu în funcţie de eficienţă terapeutică, ci în funcţie de posibilităţile materiale ale omului bolnav. “În condiţiile în care acest act este acceptat de către decidenţi, atunci corpul medical nu-şi va mai asuma responsabilitatea profesională şi în caz de eşec, răspunderea va fi integrală a celor care au conceput şi promovat acest document”, se arată în comunicatul CMR. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) protestează faţă de modul nedemocratic în care se promovează acest mecanism de compensare şi că, în realitate, casa naţională nu este interesată de opinia şi problemele pacienţilor. COPAC susţine că, potrivit proiectului de ordin privind implementarea noului preţ de referinţă la medicamente, pacienţii vor fi obligaţi să îşi plătească mare parte din preţul tratamentului. De exemplu, pacieţii cu hipertensiune arterială vor trebui să plătească de peste trei ori mai mult decât plăteau până acum, pentru a păstra aceeaşi schemă de tratament.

Comentarii

comentarii