Acasă Eveniment Schiţa şedinţei dintre şefii Mitropoliei şi marea preoţească din judeţul Timiş

Schiţa şedinţei dintre şefii Mitropoliei şi marea preoţească din judeţul Timiş

DISTRIBUIȚI

paisieintrunire

ZIUA de Vest a reuşit să-l convingă pe unul dintre oamenii din imediata apropiere a lui Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timişoarei, să ne facă o schiţă a şedinţei de taină desfăşurată marţi, la UVT. Paisie a convocat toţi preoţii din Timiş, pentru a-i pune la punct.

Evident, nu vom dezvălui niciodată numele celui care a acceptat să-l “trădeze” pe Paisie. Pentru deliciul cititorilor, am decis să vă prezentăm integral ce ne-a scris unul dintre locotenţii oficiali ai lui Paisie Lugojanul…

 

Liturghia arhierească a camarilei

Zorii zilei de 12 februarie au îndreptat paşii preoţimii timişene spre Catedrala Mitropolitană, spre a asista la Sfânta Liturghie Arhierească, pontificată de episcopul Paisie Lugojanu, înconjurat în slujire de aceiaşi membri apropiaţi, consilierii şi oamenii de casă a camarilei.

Locaţie: UVT. Aula Magna. Şedinţa ceauşistă. Obiective: permanenta umilinţă şi umilire a preoţilor

   Prima etapă: Ziarul “ZIUA de Vest”

    La orele 10,30, Aula Magna era plină, protagonistul (Paisie) nu vrea să-şi arate chipul. Un pâlc de preoţi mustăceau pe coridorul din faţa Aulei, acolo pe o masă erau trei calupuri de ziare “ZIUA de Vest”, pe prima pagină fiind însuşi Şarpele Paisie. Apoi, la intrare în sală pe partea dreaptă, cititorul era îmbiat la încă un calup. Câţiva dintre ei s-au servit, vizibil stingheriţi, uitându-se în stânga şi în dreapta, parcă ar fi comis o infracţiune prin răsfoirea unui ziar. Delectarea nu a fost tocmai rodnică… în câteva minute au apărut personalul de servici: George Giurgiu, Valentin Birău şi Marius Mircia, care au înşfăcat ziarele de sub ochii clericilor. În locul lor au adus trei ghivece de flori şi două icoane, spre decorarea sălii.

    Apariţia Meseriaşului. Punerea în practică a planului regizat. La detaliu.

    La 11,45 apare Paisie, înconjurat de nedezlipitele slugi: Ionel Popescu, Cristian Constantin, Marius Sfercoci, Sorin Lungoci, Zaharia Pereş ş.a.m.d. au deschis şedinţa. După strigarea prezenţei, pe protopopiate, destul de dezorganizat, etapă care a răpit mai bine de jumătate de oră din întâlnire, a luat cuvântul consilierul economic Cristian Constantin.

    Marea problemă din Arhiepiscopia Timişoarei: furtişagurile preoţilor care bagă în sutană…  10 bani (0,10 ron).

    Pe un ton milităresc, acuzând pe vechiul consilier (Valentin Boancheş) de management defectuos, datorită necolectării banilor din parohii spre Arhiepiscopie şi a lipsei totale de controale în actele parohilor, Cristian Constantin, cu o voce iritată, turuie ca o mitralieră neregulile găsite în urma inspecţiilor efectuate de el: mai mulţi preoţi vând lumânările cele mici cu 50 de bani, câtă vreme ele trebuiesc vândute cu 40 bani. Se fac nominalizări. Rumoare. Consilierul economic aduce în discuţie şi problema pelerinajelor care, sub cuvântul imperativ, trebuiesc făcute cu “Basilica Travel”, agenţia de turism a Patriarhiei. Noi acuzaţii referitoare la obiectele vândute din biserică (icoane, cărţi de rugăciune etc). Unele dintre ele nu provin de la Arhiepsicopie, acuzând preoţii de afaceri ilegale, comisioane mari încasate şi driblarea Arhiepiscopiei.

    Lumânarea. Veşnica problemă… Temelia afacerilor din Arhiepsicopie

    Intervine Paisie, pentru a face unele completări. Insistă asupra subiectului: lumânarea. Face precizarea că toţi preoţii sunt obligaţi să achiziţioneze lumânări de la Centrul Eparhial, în cât mai mare cantitate. Face trimitere la cultele neoprotestante care produc lumânări în Calea Lipovei şi în Teregova (Caraş-Severin) şi care le vând la preţuri mici, stricând piaţa ortodocşilor. Un preot pus de Paise impune preoţilor ca atunci când este anunţat un deces, familiei să i se ”pună la dispoziţie” două pachete cu lumânări (100 ron). Adică, vrei nu vrei, le iei. Preoţii se văd obligaţi să bage pe gât două calupuri de lumănări omului îndoliat.
    Paisie insistă asupra vânzării unei cantităţi cât mai mari de lumânări.

    Etapa jurnalistului de la ”Renaşterea”. Presa – ”buba” societăţii.

    În toiul discuţiilor, un reporter a intrat în sală. S-a apropiat de mijlocul sălii şi a încercat să prindă câteva cadre cu aparatul de fotografiat. Paisie l-a sesizat imediat şi de la masa oficială strigă: “Domnule, nu ai voie să faci poze aici. E o întâlnire privată! Ieşi afară!”. La care omul, vizibil fâstâcit, a dat replica: “Mă iertaţi, nu am ştiut… Am crezut că se poate, dar…”. Intervine Paisie: “Ieşi afară!”. Omul iese trântind uşa cu putere şi reclamând răutatea popilor cu voce tare.     Paisie foloseşte prilejul şi începe să expună propria teorie asupra presei, citând din diferite ziare: “Adevărul”, “Evenimentul Zilei”. Citările fac referire la maliţiozitatea presei: că popii lucrează doar 2 ore pe săptămână; că sunt mai mulţi preoţi în ţară decât doctori. Doctorii pleacă din ţară, iar popii se înmulţesc etc.

    Etapa “Sensibilizarea”, regizată prost!

“Presa nu mă atacă pe mine, pe Paisie, ci pe frăţiile voastre, familiile voastre, copiii voştri” (???!!!) Episcopul Paisie continuă făcând precizarea că presa, prin articolele apărute, aduce o ofensă fiecărui preot, familiei acestuia şi  copiilor lui. Sensibilizarea eşuează. Se aud în sală vociferări. Paisie face nominalizări: “x nu râde!”.  Continuă să vorbească despre presa românească care aduce mari deservicii BOR-ului.

    Apare la pupitru… Vulpea Ionel Popescu

    După cuvântul milităresc, agresiv şi imperativ al lui Cristian Constantin şi al lui Paisie, se apropie ca o vulpe, cu vocea suavă… Ionel Popescu, care exprimă bucuria întâlnirii (??!!) şi cu o voce calmă aduce argumente, zice el elocvente, la problema afacerilor bisericii.  Apoi, vorbeşte despre ateii din Londra (??) şi despre uniformizarea cultului. Aduce în discuţie cazul Sergiu Nicolaescu, care, cităm: “toată viaţa s-a declarat creştin-ortodox, însă şi-a regizat prost ieşirea din viaţă” (??). Tocmai ce scrisese articolul semnat de el în “Almanahele” Ahiepiscopiei cu privire la incinerare şi face unele detalii, luând apărarea Bisericii Ort. Rom. (în fapt a lui Daniel), uitând intenţionat să precizeze că maestrul Sergiu Nicolaescu nu e boschetarul găsit mort pe stradă de frig şi că BOR-ul avea totuşi obligaţia morală să fie prezentă pentru a-i citi câteva rugăciuni (nu slujba înmormântării, dacă tot suntem rigorişti).     Ionel Popescu îndeamnă preoţii să muncească, să facă pliante, site-uri la biserici şi să promoveze BOR-ul pentru a atrage mai mulţi  bani. Evident pentru cine!

În loc de final… 10 bani în buzunarul meu, nu al vostru!

    Paisie îndeamnă preoţii să fie mai activi şi să sporească vânzarea lumânărilor. Conchide anunţând că lumânarea de 40 de bani va fi vândută cu 50, oficial…

Un preot cu frica lui Dumnezeu

Comentarii

comentarii