Acasă Cultura Scriitorul islandez Sjón, invitatul Festivalului Internațional de Literatură 2023, de la Timișoara

Scriitorul islandez Sjón, invitatul Festivalului Internațional de Literatură 2023, de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Scriitorul islandez Sjón va fi invitatul Festivalului Internațional de Literatură 2023, de la Timișoara. Sjón este romancier, poet, textier și scenarist. A publicat aproape 30 de volume, traduse în peste 30 de limbi, publicate de cele mai prestigioase edituri din lume.

În limba română, au apărut la Editura Polirom Vulpea albastră (2014, 2020), Din pântecul balenei (2019) Mánasteinn. Băiatul care n-a existat niciodată (2020), Păr auriu ca porumbul, ochi cenușii (2022). Despre traducerile cărților sale, Sion a declarat într-un interviu acordat Suplimentului de Cultură de la Iași în 2019 că ”nu e nimic mai înfricoșător pentru un scriitor decât un traducător care-i citește cartea.

Pentru că lectura unui traducător e profundă, el sau ea se scufundă atât de mult în limbaj, citește o carte atât de bine… Iar dacă ai făcut o greșeală, sub o formă sau alta, traducătorul o va găsi. Și nici nu mai contează că poate miile de cititori de dinaintea lui/ ei n-au remarcat-o. E uimitor!”.

A primit numeroase distincții literare, cea mai importantă venind anul acesta, când Academia Suedeză i-a acordat Nordic Prize, al doilea premiu ca importanță după Premiul Nobel, pentru contribuția sa la arta povestirii.

Un detaliu semnificativ în biografia lui Sjón este întâlnirea cu celebra Björk, fiind textierul ei. Despre Björk și faptul că acest detaliu este scos în evidență de media, Sjón a declarat în interviul deja citat că

”Fără discuție, Björk e mult mai cunoscută pe mapamond decât mi¬ne, așa că am ajuns să înțeleg metoda aceasta de promovare, tentația editorilor de a le atrage atenția cititorilor prin a mă prezenta ca textierul ei sau prin a pune citate din opiniile ei în ceea ce privește o carte sau alta de-ale mele.

Mi se pare normal. În plus, suntem prieteni foarte buni din adolescență – când ne-am cunoscut, ea avea 16 ani, iar eu 19 –, așa că nu are cum să mă deranjeze eticheta aceasta pe care mi-o pun editorii străini – în Islanda, statutul nostru este similar, suntem amândoi considerați a fi artiști reprezentativi pentru generația noastră.

E adevărat că, în urmă cu câțiva ani, începuse să mă epuizeze prezentarea aceasta, dar apoi mi-a venit în minte o metaforă care m-a detensionat și m-a făcut să mă împac definitiv cu ideea; i-am spus-o și lui Björk, suna cam așa <<Știi cum e reprezentat Iisus aproape mereu alături de crucea sa? Ei, bine, așa și eu cu tine. Întotdeauna cu tine>>. Ne-am amuzat atunci mult pe seama asta.”.

De asemenea, a scris versurile pentru coloana sonoră a filmului Dansând cu noaptea (2000) în regia lui Lars von Trier. Regizorul a câștigat în anul 2000 un Palme d`Or pentru acest film. Pentru cel mai bun cântec originial, Sjón, Lars von Trier și Björk au fost nominalizați în anul 2001 la Premiile Oscar și la Globul de Aur, iar Björk a primit Palme d`Or pentru Cea mai bună actriță.

Ca scenarist, Sjón a contribuit la filme de succes, precum Lamb, câștigător la Cannes, în care protagonistă este Noomi Rapace sau drama The Northman, 2022, având în rolurile principale pe Nicole Kidman, Alexander Skarsgård și Anya Taylor-Joy.

Comentarii

comentarii