Acasă Actualitate Scrisoare deschisă trimisă prim-ministrului Victor Ponta de către Colegiul Medicilor din România

Scrisoare deschisă trimisă prim-ministrului Victor Ponta de către Colegiul Medicilor din România

DISTRIBUIȚI

În perioada 2007-2013, 14.000 de medici au părăsit sistemul de sănătate, pentru un salariu mare în spitalele din Occident. Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România (CMR), întrunit în 28 februarie 2013, a trimis o scrisoare deschisă Guvernului României, personal prim-minstrului Victor Ponta, prin care atrage atenţia asupra problemelor grave cu care se confruntă corpul medical românesc.

 

„Este un ultim moment în care vă comunicăm că nu mai putem accepta ca valoarea socială să fie inversată, nu mai putem accepta ca organele de forţă să fie mai apreciate în ochii guvernaţilor decât cei care salvează vieţi în condiţii extrem de vitrege, fiind supuşi tot timpul riscului de a fi blamaţi şi lapidaţi în piaţa public”, se arată în document.

Medicii îi amintesc lui Ponta că încă de acum şase luni a fost de acord cu Declaraţia Adunării Generale a CMR, adoptată în martie 2012, dar fără rezultat. „Aţi fost atunci de acord că profesia medicală trebuie să fie independentă, că medicii trebuie să îşi desfăşoare activitatea fără nicio interferenţă externă în relaţia medic-pacient şi că medicii nu trebuie blamaţi, ci respectaţi de către decidenţi. Ati fost atunci de acord să excludem medicii din rândul bugetarilor şi a funcţionarilor în virtutea caracterului liberal al profesiei. Aceste aspecte ar fi trebuit reglementate fie prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, fie prin viitoarea Lege a Sănătăţii. Cum, până în prezent, nu se mai discută nimic despre o nouă lege, iar lucrurile s-au degradat extrem de mult, vă întrebăm, domnule Prim-ministru, când, cum, unde vor fi rezolvate problemele corpului medical?”, se întreabă prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

De asemenea, CMR îi reaminteşte lui Ponta că medicii rezidenţi sunt umiliţi, oferindu-li-se un salariu de 200 de euro. „Ne bucurăm şi vă felicităm că aţi găsit la bugetul Sănătăţii un miliard de euro pentru a plăti arieratele către firmele de medicamente, însă nu înţelegem de ce nu pot fi găsite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute veniturile rezidenţilor. Am solicitat prin Rezoluţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România creşterea în cursul acestui an a salariilor rezidenţilor, care, efectiv, nu pot supravieţui dintr-un salariu de mai puţin de 200 de euro. Ne-aţi şi ni s-a răspuns că nu se poate acum. Totusi, am descoperit cu uimire că la alte categorii pot creşte veniturile”, se arată în scrisoare.

În documentul se arată că din anul 2007 până în 2013, 14.000 de medici au părăsit sistemul de sănătate pentru un salariu mult mai mare în spitalele din Occident şi pentru condiţii de muncă decente. „Vă informăm însă că din 2007 şi până în prezent şi-au dat demisia din sistemul de sănătate peste 14.000 de medici care au ales să plece peste graniţele ţării. Pentru pregătirea acestora statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro. Câţi medici ar trebui, domnule Prim-ministru, să îşi dea demisia, astfel încât să fiţi impresionat? După cum stiţi, noi nu am vrut să tensionăm climatul social din perioada alegerilor şi nu am dus la îndeplinire măsura demisiilor în bloc din sistemul de sănătate. Dar, să nu credeţi că acest lucru înseamnă că medicii vor oferi la infinit dovezi de bună creştere determinate numai şi numai de respectul faţă de pacienţii lor. În acelaşi timp, pentru elucidarea noastră ar trebui să ne precizaţi dacă guvernarea începe cu Guvernul Ponta II şi, dacă tot ce a promis Guvernul Ponta I, a devenit istorie. Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România va avea loc în data de 28 martie 2013 şi vă aşteptăm în mijlocul celor 300 de reprezentanti ai breslei medicale pentru a le explica de ce doleanţele lor legitime nu pot fi rezolvate. Aşteptăm în cel mai scurt timp de la Guvernul, pe care îl reprezentaţi, o strategie coerentă a sistemului de sănătate, o strategie care să arate preocupare pentru cei care îl ţin în viaţă în condiţii dificile. Primiţi, vă rog, expresia celor mai alese sentimente”, îndeamnă Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România.  

Comentarii

comentarii