Acasă Cultura Se scumpesc biletele la concertele Filarmonicii „Banatul”, cea mai populară instituţie de...

Se scumpesc biletele la concertele Filarmonicii „Banatul”, cea mai populară instituţie de cultură din Timişoara

DISTRIBUIȚI

„Scopul nostru este să facem cultură, nu profit”, spune directorul Filarmonicii „Banatul”, Ioan Gârboni. Totuşi, pentru a putea supravieţui, instituţia timişoreană a decis să majoreze preţul biletelor de acces la spectacole, lucru sugerat de multe ori chiar şi de autorităţile locale. În urma scumpirii, preţul biletelor la concertele filarmonicii a ajuns la nivelul practicat de teatrele şi de opera din Timişoara. Astfel, un bilet va costa 20 de lei, sau 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. Un bilet la lojă va costa 30 de lei, în vreme ce preţul unui bilet la concertele educative destinate copiilor va rămâne neschimbat – 5 lei. Filarmonica va acorda în continuare şi cele 200 de tichete gratuite pentru pensionari.

Filarmonica – preferata timişorenilor

În anul 2011, Filarmonica „Banatul” a fost instituţia de cultură din Timişoara care a strâns cel mai mare număr de spectatori. La cele 117 spectacole din Timişoara ale filarmonicii, au asistat 49.312 spectatori. Dintre aceştia, doar 19.212 au fost plătitori de bilete, 23.400 au fost pensionari intraţi pe baza celor 200 de tichete gratuite oferite pentru fiecare spectacol, iar 3200 au fost alţi spectatori intraţi gratuit, tot pe baza unor invitaţii. Celor aproape 50.000 de spectatori din Timişoara li se adaugă spectatorii care au asistat la concerte din judeţul Timiş, inclusiv concertul anual din Peştera Româneşti, la concerte din ţară şi din străinătate (34.000 de spectatori au asistat la concertele Filarmonicii „Banatul” în Olanda). În total, conform estimărilor directorului Gârboni, la concertele din 2011 ale filarmonicii timişorene au asistat peste 100.000 de oameni. Încasările din vânzarea de bilete s-au ridicat la suma de 150.000 de lei. Cu toate acestea, cheltuielile au depăşit cu mult încasările, doar taxa pentru zona de protecţie a monumentului şi taxa pentru Uniunea Compozitorilor ajungând la 200.000 de lei.

Planuri pentru 2012

După un an 2011 plin de concerte, artiştii filarmonicii se pregătesc de încă un an aglomerat. Pe lângă cele 14 concerte programate în cadrul celei de-a doua jumătăţi a stagiunii 2011-2012, orchestra filarmonicii va mai participa şi la turnee în Franţa (două turnee la Paris), Coreea de Sud şi Belgia. De asemenea, instituţia va continua şi seria concertelor educative, din ciclul „Cum se face muzica”, la sediul propriu şi în şcolile timişorene. În plus, concertele educative au fost solicitate şi în alte oraşe, urmând să se desfăşoare şi la Arad şi Reşiţa.

Planuri pe 2012 există şi în privinţa sediului. O mare parte din succesul filarmonicii se datorează şi Sălii Capitol, unde se strâng sute de spectatori la fiecare concert, spre deosebire de concertele care aveau loc la liceul de muzică, unde, de multe ori, se strângeau doar câteva zeci de spectatori. Sala Capitol nu se află însă în cea mai bună stare, de curând fiind afectată şi de un incendiu. Din cauza problemelor legate de trecerea clădirii în administrarea RADEF, pe parcursul anului 2011 nu s-au putut efectua prea multe reparaţii. Acum, după ce Sala Capitol a fost trecută din nou în administrarea Consiliului Local, se iau în considerare reparaţii la acoperişul clădirii, înlocuirea instalaţiei electrice vechi şi refacerea unor zugrăveli. La fel cum s-a mai întâmplat, artiştii orchestrei participă la lucrările de refacere şi de curăţenie. Lor li se mai adaugă uneori şi pensionarii care primesc tichetele gratuite pentru spectacole.

Comentarii

comentarii