Acasă Actualitate Se semnează protocolul de predare-primire a viitorului spital oncologic din Timişoara

Se semnează protocolul de predare-primire a viitorului spital oncologic din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Se face anchetă pentru a vedea unde au dispărut termopane, calorifere şi alte bunuri în valoare de peste 200.000 de euro

În cazul Spitalului Oncologic din Timişoara se va face în sfârşit predarea şi primirea. Acesta trebuie predat de primărie către Direcţia de Sănătate Publică şi se încearcă ca cele două părţi să ajungă la un acord. Din clădire lipsesc însă lucruri – calorifere şi zeci de metri de geamuri termopan, în total o pagubă în valoare de peste 200.000 de euro.  Viitorul spital de oncologie se va face cu bani de la Ministerul Sănătăţii şi se va realiza în locul unde tronează scheletul unei intenţii de spital municipal de acum câţiva ani – pe Calea Torontalului. Deşi trebuia ca în cazul acestui nou spital de oncologie să se pornească licitaţia pentru constructor, lucrul acesta nu a fost posibil – spitalul nu a fost predat de către primărie către Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

„Noi am spus că agreăm orice situaţie de predare şi primire pe realitatea existentă”

Până la urmă, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, prefectul de Timiş, Mircea Băcală şi Horia Vermeşan, directorul DSP, s-au pus luni la aceeaşi masă şi au decis să vor semna acest protocol. „Eu aş dori să pot informa guvernul că acest spital a fost predat către DSP. Sper ca la întocmirea bugetului pe 2012 să existe această finanţare. Am speranţa că în această săptămână se va rezolva şi această semnare predare-primire”, spune prefectul.

Banii pentru construirea acestui spital oncologic au fost alocaţi în bugetul de anul acesta. Sunt necesare însă 52 de zile pentru a face studiul de fezabilitate – zile care nu sunt de ajuns pentru a intra pe bugetul din acest an. „Dorim rezolvarea acelei locaţii. La momentul respectiv am fost printre iniţiatorii transformării acelui spital municipal într-o clinică de oncologie şi ne-am străduit să reglementăm situaţia unui contencios privind predarea-primirea obiectivului ca atare. Noi am spus că agreăm orice situaţie de predare şi primire pe realitatea existentă. Nu vrem să preluăm de la Spitalul Municipal şi să predăm la DSP fără să vedem ce este acolo. S-a constatat lipsa a câţiva zeci de metri pătraţi de termopane, câteva calorifere. Cred că trebuie să facem predarea pe datele existente, se va analiza de la caz la caz unde sunt acele lucruri de la inventar. Constructorul e în stare de insolvenţă, lucrurile se vor reglementa, iar predarea şi primirea se vor face pe ceea ce există ca atare. Noi am vorbit cu domnul Vermeşan, noi iscălim acest act şi îl vom preda. Noi am căutat să facem o inventariere împreună cu custodele. Ne-am adresat constructorului pentru a ne facilita o inventariere corectă”, a spus primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.

„Banii nu sunt pierduţi, sunt tot ai noştri”

Prefectul spune că a solicitat o situaţie a ceea ce se află pe inventar. Mai mult, va face o sesizare la poliţie în acest sens. „Am solicitat o situaţie clară a ceea ce a fost pe inventar, voi face o sesizare la poliţie pentru a vedea unde sunt acele radiatoare şi geamuri”, spune Mircea Băcală. „Situaţia clar că trebuie deblocată. În ziua când ni se dă acest protocol noi semnăm imediat această predare-primire pe ceea ce este existent. Noi dorim să o facem cât mai repede pentru a putea demara studiul de fezabilitate pentru acest spital. Banii nu sunt pierduţi, sunt tot ai noştri. Este clar că în cursul acestui an noi nu mai putem face această licitaţie. În momentul în care primim protocolul de predare-primire semnăm imediat. Banii care au fost daţi nu sunt pierduţi, vor fi daţi înapoi”, spune Horia Vermeşan, directorul DSP.

„Am asigurat 6-7 ani paza”

Discuţiile, spune Ciuhandu, au început demult… „Am început discuţiile cu constructorul şi am avut repetate întâlniri cu DSP, cu spitalul. Încercări au fost. Eu cred că aici e chestie de responsabilitate şi cred că a existat o anumită rezervă între noi şi DSP, unde dumnealor doreau să evite a fi încărcaţi cu ceea ce nu există, iar noi i-am asigurat în repetate rânduri că nu dorim să le predăm altceva. De la bun început am spus că nu dorim să iscălim decât o predare-primire pe existent. Noi scriptic nu am preluat de fapt nimic. În privinţa acestui material de construcţii custodia era la constructor. Noi efectiv scriptic, pe semnătură, nu am preluat nimic. Am asigurat 6-7 ani paza”, spune primarul Timişoarei. „Când ni se dă să semnăm şi să preluăm.. semnăm imediat. Să fie cât mai repede, dacă se poate săptămâna asta”, spune Vermeşan.

Comentarii

comentarii