Acasă Actualitate Se va face referendum privind desfiinţarea judeţului Timiş

Se va face referendum privind desfiinţarea judeţului Timiş

DISTRIBUIȚI

Consilierii judeţeni ai USL au propus organizarea unui referendum prin care să afle dacă cetăţenii Timişului doresc desfiinţarea judeţului. „Trebuie să se pronunţe locuitorii unităţii administrativ-teritoriale. Ce doresc oamenii din judeţul Timiş? La această întrebare nu pot răspunde decât locuitorii judeţului Timiş.  Este un proiect de hotărâre privind organizarea referendumului local în vederea consultării locuitorilor judeţului Timiş în vederea desfiinţării judeţului Timiş”, a spus consilierul judeţean Titu Bojin – preşedintele PSD Timiş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc (preşedintele PDL Timiş), a declarat că organizarea acestui referendum este ilegală. „Nu există nici un act oficial, nici măcar un înscris care să spună că ar exista această posibilitate. Au fost diferite teme lansate la nivel naţional. Nimeni nu şi-a pus problema desfiinţării judeţului Timiş, ci a creşterii judeţului. Această problemă ce o puneţi acum ar avea o oarecare valabilitate – se punea problema ca judeţul Timiş să crească la nivelul întregii regiuni – că se numeşte Timiş sau Banat… Se pune problema ca Timişoara să fie capitala Banatului. Nimeni nu spune că nu trebuie să ne ducem spre populaţie în condiţiile legale”, a spus Ostaficiuc.

„Trebuie să fie un proiect serios, să pornească de la nivelul comunelor”

„Am prezentat un raport motivat din care, în opinia mea, rezultă explicit că proiectul de hotărâre în întregul său este ilegal”, a spus secretarul consiliului Judeţean Timiş, Petrişor Nădăştean. Verdictul de ilegalitate a fost contracarat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Adam Crăciunescu (PSD): „Articolul 13 alineatul 3 din legea referendumului – orice iniţiativă legislativă sau proiect de lege care se depune la parlament trebuie să se facă după o prealabilă consultare a cetăţenilor. Conform acestui articol ne încadrăm în legea referendumului local şi eu consider că acest proiect este legal”. În schimb, consilierul judeţean PNŢCD Viorel Sasca a propus chiar ca Timişul să aibă statut de consiliu judeţean şi a şi făcut un amendament din acest lucru. „România are nevoie de organizare administrativă. Dar trebuie să fie un proiect serios, să pornească de la nivelul comunelor. Acesta este lanţul care acoperă nevoile de dezvoltare ale societăţii româneşti. Am o propunere de îmbunătăţire – oraşele mari, cu peste 200.000 de locuitori, să primească statut de judeţ. Propun să mai existe o întrebare care ar suna aşa – sunteţi de acord ca în cazul unei reorganizări administrative a ţării municipiul Timişoara să primească statut de judeţ?”, a spus Sasca.

„Când vorbeşti de regionalizare nu vorbeşti de parlament unicameral”

„Aşa cum a fost aruncată în public problema regionalizării, ea face un mare deserviciu. În acest moment, când trăim o perioadă dificilă de criză şi de izolare europeană. Acum facem un prim pas – de a arăta dacă cetăţenii sunt de acord cu ceea ce s-a aruncat în presă şi apoi s-a retras. Când vorbeşti de regionalizare nu vorbeşti de parlament unicameral. Să discutăm despre fondul problemei – cel al consultării cetăţenilor”, a spus consilierul judeţean PNL Viorel Coifan.

„Argumentul domnului Sasca spune că creăm un judeţ în judeţul Timiş. Este corectă întrebarea domnului Sasca dar nu cu prima întrebare. Sunt unul din cei mai mari luptători de a se dezvolta regiunile. Acest referendum eu îl consider fără temă, pentru că nu s-a lansat până acum nici o temă oficială. Consider inoportună cheltuirea acestor bani din bugetul consiliului judeţean pentru realizarea unui referendum care nu are o temă deocamdată. Ne-ar fi plăcut o altă temă – sunteţi de acord ca Timişoara să fie capitala Banatului în reuniunea tuturor celor patru judeţe care sunt în regiunea vest? Aici vedeam eu”, a spus Ostaficiuc.

„Ne aflăm în situaţia aceasta datorită preşedintelui ţării care a lansat această discuţie”

Consilierul judeţean PNŢCD Marius Cârceie a declarat că aceste inadvertenţe vin de la preşedintele ţării. „Aceste inadvertenţe sunt datorate unei ieşiri publice a preşedintelui acestei ţări. Ne aflăm în situaţia aceasta datorită preşedintelui ţării care a lansat această discuţie. Totul a plecat de la ce a gândit preşedintele într-o noapte, într-o zi, cândva. Cred că se impune întotdeauna Timişoara ca şi capitală a regiunii. Juridic întrebarea este dacă se desfiinţează sau nu judeţul Timiş”, a spus Cârceie.

Ostaficiuc a spus că „este tendenţioasă şi nelegală această întrebare din referendum”. „Dacă sunteţi de acord cu desfiinţarea judeţului e o altă întrebare, nu că vrea preşedintele”, a spus Ostaficiuc. „Timişoara nu vrea să fie judeţ, ci să aibă statut de judeţ. Banatul cel autentic este împărţit în trei ţări de fapt. Cum să organizaţi un referendum la nivelul judeţului Timiş cu – „vreţi să fie Timişoara capitala Banatului?” Trebuie să fie la nivelul întregii regiuni. Vă propun să facem un forum la nivelul Banatului şi discutăm şi să facem o propunere preşedintelui constructivă. Facem o propunere într-un pachet legislativ. Niciunde unde există regiuni nu există parlament unicameral”, a declarat Viorel Coifan. Până la urmă s-a votat organizarea referendumului în 18 septembrie, cu 21 de voturi pentru.

Comentarii

comentarii