Acas─â Economic Serviciile medicale sub impactul Big Data

Serviciile medicale sub impactul Big Data

597
DISTRIBUIȚI

medi4 img02 2

Un pacient poart─â un ceas inteligent, conectat la o platform─â medical─â de tip cloud care ├«i monitorizeaz─â starea de s─ân─âtate. Deoarece scopul acestui ceas este de a-i urm─âri ├«n permanen┼ú─â tensiunea arterial─â, pulsul ┼či nivelul de glucoz─â, platforma medical─â estimeaz─â c─â pacientul are o probabilitate mare de a face un stop cardiac ├«n urm─âtoarele 90 de zile, dac─â nu ac┼úioneaz─â preventiv.

├Än urma acestei analize predictive, platforma trimite o alert─â c─âtre furnizorul de servicii medicale responsabil cu planul de s─ân─âtate al pacientului. Furnizorul trimite imediat o notificare ├«n care ├«i prezint─â acestuia rezultatele ┼či ├«i face o programare la un medic specialist cardiolog. ├Än situa┼úia dat─â, medicul cardiolog ar putea lua ├«n calcul realizarea unei angioplastii coronariene ┼či implantarea unui stent, sau ar putea indica o interven┼úie chirurgical─â de by-pass cardiac. Cu toate acestea, folosind o serie de modele analitice sofisticate realizate pe baza datelor colectate de la mai multe milioane de pacien┼úi cu diagnostice ┼či date genetice similare, precum ┼či seturi de analize medicale accesibile din dosarele medicale electronice, dar ┼či diverse date din via┼úa de zi cu zi a pacientului ├«n cauz─â, specialistul cardiolog ajunge la concluzia c─â afec┼úiunea lui poate fi cel mai bine tratat─â cu un nou medicament, asociat cu o schimbare de diet─â ┼či de stil de via┼ú─â. Astfel, ├«n loc de stenturi sau interven┼úii invazive precum by-pass-ul cardiac, pacientul a fost avertizat din timp despre starea lui de s─ân─âtate de un ceas inteligent.
ÔÇŁAceast─â solu┼úie medical─â bazat─â pe big data este posibil─â chiar ├«n 2014, ├«n condi┼úiile ├«n care cinci mega-tendin┼úe din industria de servicii medicale converg pentru a permite centrarea pe pacient ┼či programe de ├«ngrijire a s─ân─ât─â┼úii prin coroborarea rezultatelor medicaleÔÇŁ, spune Mircea Giurcan, manager, Servicii de consultan┼ú─â ├«n afaceri, EY Rom├ónia

Tehnologie disruptivă acum la îndemâna consumatorului

Noile ceasuri inteligente pot deja monitoriza continuu ┼či ├«n timp real tensiunea utilizatorului, pulsul ┼či nivelul s─âu de glucoz─â. ├Än Europa, sunt deja folosite primele dispozitive ear-clip-linked menite s─â monitorizeze nivelul glucozei. Una dintre marile companii de tehnologie are ├«n plan s─â lanseze, ├«n scurt timp, o lentil─â de contact cu func┼úiuni similare. Veriga lips─â este ├«n acest moment capacitatea de a colecta,consolida ┼či procesa wireless aceste date (ca ├«n exemplul de mai sus).

Medicina personalizată din ce în ce mai accesibilă

Progresele f─âcute de medicina genomic─â, bazat─â pe descifrarea informa┼úiilor genetice ale pacientului ├«n scopul unui diagnostic ┼či tratament c├ót mai corect, au permis dezvoltarea unor medicamente care ┼úintesc mult mai eficient anumite aspecte specifice fiec─ârui pacient, capabile s─â ├«mbun─ât─â┼úeasc─â rezultatele sale medicale, permi┼ú├ónd o mai bun─â ├«ngrijire a s─ân─ât─â┼úii.

Date analitice disponibile peste tot

P├ón─â de cur├ónd, majoritatea instrumentelor analitice au fost rezervate doar utilizatorilor din sectorul energetic ┼či altor c├ó┼úiva care au ├«nv─â┼úat s─â st─âp├óneasc─â analiza ┼či raportarea ├«n timp real a datelor. Ast─âzi, progresele din tehnologie ┼či noile instrumente disponibile au f─âcut ca modelele analitice ┼či sursele de date s─â fie la ├«ndem├óna oricui, de la managerii de raioane din magazine, la directorii executivi din companii. Abilitatea de a integra, ├«n timp real, volume mari de informa┼úii provenind de la o varietate de surse, combinat─â cu proceduri analitice avansate ofer─â noi perspective ┼či modele predictive privind s─ân─âtatea pacientului ┼či a programelor de ├«ngrijire.

Maturizarea capabilităţilor din cloud computing

Cloud computing-ul face acum posibil─â transformarea opera┼úional─â prin inova┼úie digital─â. Cu toate c─â organiza┼úiile din segmentul life sciences sunt ├«nc─â preocupate de asigurarea securit─â┼úii datelor ┼či a caracterului lor privat, rata de adop┼úie a sistemelor cloud private, hibride sau publice ┼či a arhitecturilor deschise se accelereaz─â.

Reducerea costurilor cu asistenţa medicală

Costurile cu asisten┼úa medical─â continu─â s─â creasc─â vertiginos comparativ cu nivelul de s─ân─âtate al pacien┼úilor. Pentru a remedia aceast─â situa┼úie, mul┼úi dintre clien┼úii institu┼úionali din segmentul de ├«ngrijire a s─ân─ât─â┼úii, precum guvernul federal al S.U.A. se axeaz─â mai nou pe medicina preventiv─â pentru a reduce costurile. ├Än Marea Britanie ┼či Europa, unele autorit─â┼úi de reglementare deconteaz─â exclusiv anumite medicamente, pl─â┼úile fiind stabilite ├«n func┼úie de niveluri pre-stabilite, coroborate strict cu rezultatele ce se pot ob┼úine.
Combinate, aceste cinci tendin┼úe: creeaz─â oportunitatea de a furniza programe personalizate de s─ân─âtate, cu adev─ârat centrate pe pacient; permit organiza┼úiilor s─â dezvolte modele de ├«ngrijire medical─â preventiv─â bazat─â pe coroborarea rezultatelor, care s─â alinieze obiectivele companiilor farmaceutice; ale companiilor care dezvolt─â dispozitive medicale; profesioni┼čtilor din domeniul ├«ngrijirii s─ân─ât─â┼úii; furnizorilor; caselor de asigur─âri de s─ân─âtate, ┼či, cel mai important, pacientului; integreaz─â capacitatea de a transmite informa┼úiile privind semnele vitale personale ├«n cloud, a┼ča cum face ceasul inteligent, prezentat mai sus.
ÔÇŁ├Än urm─âtorii doi ani, dispozitivele mobile cu capabilit─â┼úi de ├«nregistrare a datelor medicale vor fi larg adoptate de c─âtre consumatori. Iar, cur├ónd dup─â aceea, institu┼úiile de asisten┼ú─â medical─â vor oferi programe ┼či stimulente financiare clien┼úilor care ├«┼či vor da acordul s─â li se monitorizeze ┼či stocheze informa┼úiile privind semnele vitale pe platforme cloud ÔÇô mai mult, urm├ónd acela┼či demers, asigur─âtorii auto vor oferi reduceri conduc─âtorilor auto care vor fi de acord s─â foloseasc─â un dispozitiv care s─â le monitorizeze obiceiurile de conducere. Tehnologia le va permite furnizorilor de servicii medicale s─â utilizeze datele din cloud pentru a anticipa starea de s─ân─âtate, interven┼úiile preventive necesare, de a prescrie tratamente personalizate ┼či de a recomanda dispozitive care s─â le ofere un program de ├«ngrijire personalizat, spune Mircea Giurcan.
Exemplul din deschiderea acestui articol rezum─â ceea ce big data analytics poate genera ┼či face ca povestea aceasta s─â devin─â un episod de via┼ú─â cotidian, pe m─âsur─â ce progresele tehnologice continu─â ┼či rata de adop┼úie a noilor servicii medicale cre┼čte. De┼či ar putea fi primit─â cu scepticism de c─âtre unii, pe viitor se va face trecerea de la abordarea tradi┼úional─â, reactiv─â, de tratare a situa┼úiei medicale, la cea preventiv─â, non-invaziv─â, impulsionat─â de utilizarea unor analize avansate bazate pe big data.

Comentarii

comentarii