Acasă Actualitate Sexismul și hărțuirea – trăsături ale politicului? Răspunsul, duminică, la Casa Artelor...

Sexismul și hărțuirea – trăsături ale politicului? Răspunsul, duminică, la Casa Artelor Timișoara

DISTRIBUIȚI

Demos Timişoara îi invită pe bănățeni la cel de-al treilea eveniment pe tema echităţii de gen intitulat “Nevoia de feminism: În spaţiul public”, în 3 februarie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Casei Artelor, str. Augustin Pacha nr. 8.

Mediul politic nu este unul primitor pentru femei, sexismul şi hărţuirea fiind doar două dintre problemele mai vizibile. Acest fapt, la care se adaugă şi prejudecata conform căreia „politica nu e pentru femei”, a dus în ultimii 30 de ani la o reprezentare scăzută a femeilor în politică. Prin urmare, nici politicile publice care să asigure rezolvarea problemelor specifice femeilor nu au fost implementate. Hărţuirea îndreptată împotriva femeilor în spaţiile publice continuă să existe, iar insecuritatea este resimţită de aproape fiecare dintre femei –atenționează Demos Timișoara.

Există un număr foarte mare de experienţe negative pe care le întâmpină femeile în spaţiul public care fie nu sunt conştientizate de majoritatea populaţiei, fie sunt acceptate automat ca fiind normale. Pentru a reuşi rezolvarea problemelor, este necesară în primul rând o conştientizare a nedreptăţii din interacţiunile umane. Următorul pas este adresarea prin acţiune socială şi prin politici publice a problemelor –susține Demos Timișoara.

Ambele aspecte vor fi acoperite de către invitatele manifestării din 3 februarie.

Infrastructura şi serviciile administrațiilor locale şi centrale nu sunt adaptate integrării unei mari părţi a populaţiei în viaţa socială: nu există căi de acces şi transport în comun adaptat pentru mame și pentru persoanele cu dizabilităţi, deszăpezirile se fac ținând cont de o singură categorie participantă la trafic în defavoarea tuturor celorlalte, şamd.

În plus, spaţiul public este frământat acum de o dezbatere dureroasă pornită dintr-un fenomen specific secolului internetului — revenge porn. Imaginea femeilor este supusă dezbaterii publice: cum ar trebui să ne îmbrăcăm, ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facem ca să ne asigurăm că asemenea incidente nu ni se întâmplă şi cum ar trebui să ne comportăm într-o relaţie. De-a lungul timpului au fost supuse dezbaterii publice diferite părţi ale corpului femeilor, fără ca acestea să aibă cu adevărat acces la influenţarea deciziei publice.  Vă invităm, aşadar, la dezbaterea Demos pentru a analiza toate aceste aspecte şi felul în care ele condiţionează experienţa vieţii de zi cu zi a femeilor din România în spaţiul public –este mesajul Demos Timișoara.

Comentarii

comentarii