Acasă Actualitate Sfaturile prof. univ. dr. Dana Stoian: despre sindromul de ovar polichistic adevărat

Sfaturile prof. univ. dr. Dana Stoian: despre sindromul de ovar polichistic adevărat

DISTRIBUIȚI

Medicii specialişti atenţionează că numărul de femei tinere care suferă de ovar polichistic este mare, iar adresabilitatea la cabinetele de ginecologie şi endocrinologie este implicit crescută.

Ce înseamnă sindromul de ovar polichistic adevărat?

Prof. univ. dr. Dana Stoian, medic primar endocrinolog, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, a explicat că sindromul de ovar polichistic adevărat înseamnă prezenţa a două din trei criterii: cicluri neregulate, însemnând pauză menstruală de minimum două săptămâni faţă de data expectată, pauză care se poate întinde până la luni de zile, ca durată.

Ovar polichistic înseamnă dovada clinică a excesului de hormoni androgeni, acnee, seboree, hirsutism apariţia pilozităţii corporale şi faciale în zone în care în mod normal nu există la femei şi dovada biochimică hiperandrogemiei, adică modificări hormonale decelate în analizele de laborator.

”Dacă nu întâlneşti două dintre aceste criterii şi ai pur şi simplu cicluri care nu vin lunar ci au anumite întârzieri, nu ai criteriile de definiţie de ovar polichistic”, spune dr. Dana Stoian.

Care este mesajul cel mai important pe care trebuie să îl reţină doamnele?

Prof. dr. Dana Soian a mai explicat că ovarul polichistic adevărat nu se vindecă niciodată. Un astfel de diagnostic înseamnă că ai nevoie de tratament pe toată viaţa, iar tratamentul este individualizat în funcţie de nevoile de moment ale fiecărei paciente, la fiecare moment al adresării la doctor.

Dacă eşti în perioada non-activă sexual la adolescenţă şi ai un astfel de diagnostic, ţinta tratamentului este orientată pe controlul acneei şi pe menţinerea cvazilunară a ciclurilor cu tratamente topice şi stimulatori ovarieni naturali.

În momentul în care tabloul clinic de exces androgenic predomină şi determină alterarea calităţii vieţii, fiind deranjantă pentru pacientă, controlul hiperandrogeniei prin contraceptive orale combinate şi antiandrogenice este de dorit.

În momentul în care aceeaşi pacientă ajunge în perioada fertilă cu interes din perspectiva procreării, atunci predomină regimuri speciale de la simplu la complex, de stimulări ovariene, de creşterea şi facilitarea ovulaţiei.

În momentul în care aceeaşi femeie a ieşit din zona interesului vizavi de procreere, dar lipsa periodicităţii ciclurilor rămâne în continuare o problemă, se poate recomanda fie un uz de contraceptive orale combinate până la vârsta de 35 de ani, fie cu o combinaţie de stimulator ovarieni naturali şi preparate progesteronice pentru menţinerea ritmicităţii menstruale pentru sănătatea sânului şi a uterului, dincolo de vârsta de 35 de ani.

Apare menopauza care anulează funcţia ovariană din perspectiva secreţiei hormonale şi a ovulaţiei implicit a interesului faţă de procreere, dar ovarul polichistic rămâne ca entitate biologică în corp, însă nu mai înseamnă nici acnee, nici seboree nici subfertilitate şi întârziere de ciclu menstrual, ci înseamnă sindrom metabolic pentru că acelaşi exces androgenic care a determinat acnee în adolescenţă, hirsutism în viaţa tânără sau infertilitate în perioada de fertilitate, persistă şi determină în postmenopauză risc adiţional din perspectivă metabolică cu tendinţa la dislipidemie, la hiperglicemie la creştere ponderală de tip risc aterogenic nu o creştere ponderală neutrală.

Prin urmare, este important să ştim că soluţia la ovarul polichistic nu este de tipul “mă duc astăzi” la medicul x, iau trei luni de tratament şi aştept o minune, “mă duc mâine” la medicul y şi mai iau alte trei luni de tratament şi aştept altă minune, ci înseamnă asumarea unei boli cronice cu o terapie individualizată nu doar de la o pacientă la alta în funcţie de magnitudinea şi gravitatea sindromului de ovar polichistic.

Mai înseamnă şi o terapie individualizată la aceeaşi pacientă de-a lungul vieţii, în concordanţă cu nevoile şi particularităţile fiecărei perioade din viaţă: adolescenţă, tinereţe, perioada de procreere adultă şi vârstă adultă şi postmenopauză – a concluzionat prof. dr. Dana Stoian.

Comentarii

comentarii