Acasă Actualitate Simboluri ale Paştelui

Simboluri ale Paştelui

DISTRIBUIȚI

oua

Paștele este și o sărbătoare încărcată de simboluri. Ne-am decis să  „descifrăm” câteva dintre ele, cărora, probabil, nu le știați „taina”.

Crucea – simbolizează crucificarea, adică opusul învierii. Cu toate acestea, la Consiliul de la Niceea, din anul 325, împăratul Constantin a decretat ca tocmai crucea să fie simbolul oficial  al creştinismului. Crucea este foarte mult utilizată şi în Biserica Catolică, simbolizând credinţa.

Iepuraşul – simbolizează fertilitatea. Acest simbol îşi are originea de pe vremea festivalurilor păgâne din Eastre – zeiţa al cărei simbol pământesc era iepurele. Germanii au adus cu ei simbolul iepuraşului pascal, care a devenit răspândit ca simbol creştin după Războiul Civil.   

Oul – simbolizează învierea. Cele roşii aveau menirea de a ţine răul departe.

Mielul –  reprezintă victoria vieţii asupra morţii. Mielul îl simbolizează pe Iisus care s-a jertfit pentru păcatele lumii şi a murit pe cruce ca un miel nevinovat. Mieii sunt consideraţi membrii turmei lui Dumnezeu.

Măgarul – vechea credinţă spune că acea cruce albă pe care măgarul o are pe greabăn i-a apărut graţie faptului că l-a adus pe Iisus la Ierusalim în Duminica Floriilor.

Fluturele –  simbolizează viaţa lui Iisus: omida reprezintă întruparea omenească, coconul este moartea trupească, iar fluturele simbolizează învierea.

Lumânarea de Înviere  – este cea pe care fiecare credincios o poartă în mână în noaptea de Înviere şi pe care a aprins-o din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare este simbolul Învierii, al biruinţei vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului. Mulţi credincioşi păstrează restul de lumânare rămasă nearsă şi o aprind în cursul anului, în cazul în care trec printr-un mare necaz în casă.

Pasca  -se coace doar o singură dată în an, de Paşti. Ea are o formă rotundă, iar în mijloc are o cruce.  Îîn timp ce predica împreună cu apostolii, Iisus a găzduit la un om foarte bun care le-a pus în traistă, la plecare, pâine pentru drum, fără ca ei să ştie. Întrebându-l aceştia pe Hristos când va fi Paştele, Mântuitorul le-a spus că atunci când vor găsi pâine în traistă. Căutând, au găsit în traistă ce le pusese acel om. De atunci, femeile fac pască.

Comentarii

comentarii