Acasă Actualitate Simona, degustătoare de vinuri nevăzătoare, din Timișoara

Simona, degustătoare de vinuri nevăzătoare, din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Simona Smultea este născută în județul Caraș Severin, în Teregova, dar trăiește de mai mulți ani în Timișoara și este co-președinte la Asociația Ceva de Spus, un grup de autoreprezentanţi, persoane cu dizabilităţi fizice şi intelectuale.

Din păcate, ea face parte dintre miile de cetățeni nevăzători, din Timiș, dar acest handicap nu a împiedicat-o să devină degustătoare de vinuri și chiar să termine o facultate, la Universitatea de Medicină din Timișoara, ajungând kinetoterapeut. Mai mult, tânăra este și la Școala Populară de Artă și va deveni cântăreață de folclor. Handicapul de care ea suferă, a reușit să îl folosească în beneficiul ei. Simona Smultea a absolvit un curs de specializare în vin WSET nivelul 2 și este ghidul Salonului caritabil de vinuri Rovinhud, care se desfășoară de mai mulți ani la Timișoara, eveniment care strânge fonduri pentru persoanele cu handicap.

„Îmi place mult să cânt și să dansez, în afară să particip la degustări de vinuri, în țară și în străinătate. În plus, sunt invitată la multe spectacole și chiar cânt folclor pe scenă”, spune Simona. Tânăra nevăzătoare a participat la peste 30 de degustări de vinuri, în țară și în Europa:  la București, în Serbia, în Spania, la Barcelona, și de trei ani la salonul Rovinhud.

Cum a reușit o nevăzătoare să ajungă degustătoare de nivelul II? Simona a explicat: „Prima dată am încercat, a doua oară mi-a plăcut, a treia oară am vrut și, iată, am ajuns să fiu o cunoscătoare a vinului. Am dat examenul la Wine Business din România, care are acreditare de la organizația mamă din Londra. La început mi-a fost teamă că nu mă voi descurca, dar am fost sprijinită foarte mult de prieteni și de colegii de la Ceva de Spus. Primul vin pe care l-am degustat profesionist a fost unul de Tokai. Acesta mi-a rămas în minte, fiindcă mi-a plăcut mult, iar de-a lungul timpului am participat la multe degustări de vinuri și am descoprit și alte soiuri. Nu pot spune că am unul preferat, dar sunt vinuri cărora le-am descoperit calitățile și nu le mai uit. Vinul e ca și muzica. Fiecare persoană preferă anumite vinuri și anumite melodii. Nu toți preferă același vin, cum nu toți oamenii preferă aceeași muzică. De aceea este o mare diversitate în muzică și în vin, să satisfacă gusturile tuturor oamenilor”, a declarat tânăra.

La examenul pentru nivelul I al cursului a fost ajutată de Zoltan, un prieten. El ne-a declarat: „Eu îi citeam întrebarea și răspunsurile și ea îl alegea pe cel corect. La nivelul I a dat cu mine examenul și a fost și filmat, ca să nu există dubii că am ajutat-o, iar pentru nivelul II, examenul a fost dat numai cu organizatorii cursului. Ei i-au citit subiectele, iar Simona alegea răspunsul. Interesant este că nu i-au luat bani. Suma era de 500 euro, dar pentru Simona a fost gratis, fiind nevăzătoare”, a spus  Zoltán Szövérdfi-Szép, coordonatorul Rovinhud. Simona este foarte încrezătoare în ea, deși în viața cotidiană are multe greutăți cu deplasările prin Timișoara, cu traversarea străzilor și cu mijloacele de transport în comun, fiindcă acestea nu sunt adaptate și pentru nevăzători. Merge în oraș, numai însoțită. Oricum, ea dorește să urmeze cursuri de degustători pentru nivele superioare. „În acest domeniu niciodată nu ai atins limitele. Eu vreau să învăț în continuare, să aflu mai multe despre vinuri și vreau să merg mai departe, la un nivel mai ridicat. Mi-ar plăcea și organizez eu degustări”, a concluzionat Simona Smultea.

Comentarii

comentarii