Acasă Actualitate Simpozion internaţional despre Revoluţia din Decembrie 1989

Simpozion internaţional despre Revoluţia din Decembrie 1989

DISTRIBUIȚI

Palatul Administraţiei din Timişoara a reunit, miercuri, zeci de participanţi la simpozionul internaţional cu tema „25 de ani după: Ce am visat? Cum ne-am trezit?” în cadrul cărui adevăruri istorice şi aspecte controversate legate de Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara sunt dezbătute de invitaţi de marcă, cercetători, politologi şi istorici din România, Republica Moldova, Germania, Franţa, Belgia.

„Sunt teme mult disputate în aceşti 25 de ani, sunt chestiuni multe care trebuie lămurite, pentru a corecta multe din opiniile personale ale unor indivizi care nu au nimic în comun cu cercetarea istorică. Personal, cred că unul este momentul istoric al Revoluţiei din Decembrie 1989, care a înlăturat comunismul şi pe dictator, şi alta este chestiunea felului în care a fost condusă ţara ulterior. Trăim într-o confuzie permanentă în care nerealizările noii puteri se ascund în spatele legitimităţii Revoluţiei Române şi acest lucru nu este corect pentru că amestecându-le, lumea rămâne cu o frustrare legată de acest eveniment deosebit, care a schimbat radical viaţa românilor şi a României”, a spus dr. Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei din Timişoara.
Scriitorul Romulus Rusan susţine că nemulţumirea dăinuie în rândul populaţiei după 25 de ani de la Revoluţie deoarece s-au degradat acele idealuri care au trezit entuziasmul în sufletele şi în crezul a milioane de români. „Au fost valuri şi valuri. Eu cred că acum suntem pe un val bun şi am lansat o expresie; cred că în urma alegerilor (prezidenţiale n.r.) din această toamnă a avut loc o ‘resetare a Revoluţiei’, deci putem să sperăm din nou că vorba va fi vorbă, că se va putea discuta normal şi, în consecinţă, evoluţia pe linie legislativă, juridică, să fie una normală şi nu una cu toane, cu schimbări şi cu minciuni”, a afirmat Romulus Rusan.
Ana Blandiana, cea care a dat numele temei simpozionului, a argumentat că acesta este sentimentul pe care-l trăieşte vizavi de Revoluţie. „Este clar că am visat nesfârşit şi că toată problema noastră la 25 de ani este în ce măsură visul nostru a rezistat. Sigur, am devenit liberi. Titlul temei simpozionului l-am dat în urmă cu câteva luni, când organizam evenimentul. Între timp, istoria a înaintat şi poate că în această toamnă a fost un moment de trezire – dacă te gândeşti la câţi tineri, care nu au votat niciodată, au făcut-o acum. Iar trezirea va însemna faptul că chiar o să începem să fim, fiecare, responsabil pentru tot, să nu mai aşteptăm de la o clasă politică ce oricum nu e în stare să facă nimic, cel puţin în forma în care există ea acum”, a spus Ana Blandiana, care va primit joi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara.

Comentarii

comentarii