Sindicatul liber din cadrul Primăriei Timișoara atenționează că reprezentanții administrației locale nu trebuiau să desființeze posturile și să arunce pe drumuri funcționarii publici.
Situația este cu atât mai dramatică, astfel, cu cât oamenii au familii și mulți dintre ei sunt cu o mare experiență în administrație și la timpul lor au dat examene serioase.
“Marea problemă este că nu vor să avem toate informațiile ca să știm exact situația, nici măcar de cei care participă la teste. Dacă nu se fac publice informațiile despre regulamentul de organizare a concursurilor, înseamnă că nu se vrea să se să se cunoască regulile acestui concurs de către colegii care sunt afectați. De fapt, de ce să nu se cunoască regulile de toți angajații primăriei și de întreaga opinie publică din Timișoara? Eu vreau să mă uit pe site-ul primărie și să văd informații vizavi de această testare, de acest concurs, dar nu găsesc. De ce nu le găsesc oare? Acum oamenii sunt efectiv dați afară, am putea spune!”, ne-a declarat juristul Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului din Primăria Timișoara.
Sindicatul mai atrage atenția că administrația Fritz se ascunde după așa numita ordonanță a austerității, Legea 296/2023.
Aceasta este una și ce s-a reglementat acum, iar punerea ei în aplicare la nivel local este cu totul altceva. Nu se potrivește. Trebuie respectată o procedură. Concursul trebuia să fie vineri 26 ianuarie, dar s-a amânat pentru marți. Au completat acel formular 21 de persoane.
“Am văzut că la avizier erau ieri pentru șase posturi. Înseamnă că 15 persoane vor rămâne pe lângă, deși avem locuri vacante în primărie, deși se organizează concursul în perioada aceasta. În 22 ianuarie s-au ocupat trei posturi. Concluzia este că e o harababură totală. Nu știu dacă sunt și chestii politice. Noi, funcționarii publici, nu trebuie să avem treabă cu politicul. Nu asta prevalează, ci altceva este important. Faptul că funcționarii publici cu mare experiență în administrație sunt puși într-o situație foarte dificilă acum. La vremea respectivă ei au dat niște concursuri și au luat niște examene, iar acum sunt eliminați. Vorbim de 21 de candidați pentru șase posturi. Deci 15 vor rămâne pe dinafară. 15 nu se mai regăsească în posturi. Vor primi preaviz, așa cum au primit doi colegi ieri și le-au adus la sindicat. Urmează dispoziția de eliberare din funcția publică. Preavizul este de 30 de zile. Se reduce programul de lucru la jumătate, la patru ore. Am citit preavizul colegilor unde se scrie că în cadrul instituției nu sunt funcții publice corespunzătoare. Hai serios! Cum să nu existe! Le-am identificat deja pe cele scoase la concurs și s-au ocupat deja unele pe 22 ianuarie!”, a declarat Negrei.