Acasă Eveniment “Sistemul asigurărilor de sănătate nu poate fi dat în sarcina asigurărilor private...

“Sistemul asigurărilor de sănătate nu poate fi dat în sarcina asigurărilor private de sănătate”

394
DISTRIBUIȚI

“Sistemul asigurărilor sociale de sănătate nu poate fi dat în sarcina-responsabilitatea asigurărilor private de sănătate.Asigurările private de sănătate trebuie să fie separate de cheltuirea fondurilor colectate în mod public, ele trebuind să aducă un plus financiar în sistemul sanitar”, este una dintre propunerile înaintate Ministerului Sănătăţii vineri, 13 ianuarie, de către medicii din cadrul Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”, privind proiectul Legii sănătăţii, aflat în dezbatere publică până la jumătatea lunii februarie.
Privatizarea spitalelor trebuie limitată

O altă propunere a medicilor este ca asigurarea componentei sociale să se facă prin intermediul Casei de Asigurări Sociale de Sănătate, gestionată de partenerii sociali. Colectarea sumelor de asigurări trebuie să se facă pe circuite separate: pentru sistemul social colectarea trebuie să se facă pe circuite directe către CNSAS, iar casele private de asigurări de sănătate trebuie să-şi dezvolte propriile circuite. De asemenea, privatizarea spitalelor publice trebuie limitată la anumite categorii de unităţi, fiind necesară menţinerea în cadrul sectorului public cel puţin a reţelei constituită de actualele spitale judeţene. Medicina de urgenţă trebuie să păstreze linia de dezvoltare şi strategia din ultimii ani.

Medicii vor schimbarea

Legea trebuie să stabiliească principiile constituirii pachetului de bază de asigurări sociale de sănătate, apropiindu-se cât mai mult posibil de definirea lui în cuprinsul legii. Salariaţii din sănătate necesită o abordare mai coerentă în proiectul de lege, în cadrul căruia să fie tratate problemele specifice, strategiile de salarizare şi de reducere a tendinţei de migraţie. “Ne declarăm de acord cu necesitatea modificării legii sănătăţii, însă nu în direcţia unei privatizări totale a sistemului de sănătate şi a privatizării sistemului de asigurări sociale de sănătate, ci în sensul unei privatizări moderate a spitalelor şi dezvoltarea asigurărilor private de sănătate complementare, astfel încât acestea să aducă bani suplimentari în sistem”, a spus dr. Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidarităţii Sanitare.

 

 

Comentarii

comentarii