Acasă Actualitate Situația hidrologică în Banat: 40 l/mp pe Bârzava, Nera, Cerna, Timiș. Nivelul...

Situația hidrologică în Banat: 40 l/mp pe Bârzava, Nera, Cerna, Timiș. Nivelul apelor în creștere!

DISTRIBUIȚI

Specialiștii Apelor Române Banat Timișoara au prezentat situația hidrologică și susțin că, în ultimele 24 ore, s-au înregistrat precipitații abundente în spațiul hidrografic Banat.

La minele de exploatare de la Cebza și Gad de pe râul Timiș s-au înregistrat cantități de 43 l/mp și 40,5 l/mp.

În bazinul hidrografic Bega, precipitații mai însemnate au fost la stația hidrografică Balinț ( 25,1 l/mp ) și sh Topolovăț (22,9 l/mp).

Aceste precipitații au condus la viituri rapide și creșteri de niveluri și debite cu depășiri ale cotelor de apărare în bazinele hidrografice Bârzava, Moravița, Timiș, Bega.

În această dimineață, 13 iunie, este cod portocaliu de inundații: pe râul Chizdia la sh Ghizela, pe râul Pogănis la sh Valeapai

Cod galben de inundații, avem: pe râul Bârzava la sh Partoș, pe râul Moravița la sh Moravița, pe râul Vornic, la sh Ramna  și pe râul Sașa, la sh Poeni.

În bazinele hidrografice Bârzava, Nera, Cerna, Timiș, unde s-au depășit 30-40 l/mp.

45, 8 l/mp pe râul Vornic, la stația hidrometrică Ramna

44,9 l/mp pe râul Cerna la sh Topleț

41,8 l/mp pe râul Nera la sh Sasca Montană

41,1 l/mp pe râul Timiș la sh Brod

38,3 l/mp pe râul Bârzava la sh Moniom

38 l/mp pe râul Șurgani la sh Chevereș

34,3 l/mp pe râul Goleț la sh Goleț

”Azi și mâine ne așteptăm la creșteri de niveluri prin propagarea viiturilor, pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor, cu atingeri și depășiri ale cotelor de atenție.

Nu au fost probleme cauzate de revărsarea cursurilor de apă ci doar din scurgeri de pe versanți (la Sinersig, Hodoș , Ghizela).

Specialiștii ABA Banat monitorizează permanent debitele și nivelurile cursurilor de apă avertizate hidrologic și sunt pregătite să intervină cu utilajele din dotare pentru deblocarea albiilor și asigurarea secțiunilor de scurgere dacă situația o impune”, a explicat Sorina Neaga, din cadrul ABAB Timișoara.

Comentarii

comentarii