Acasă Actualitate Slavii cărășeni de rit vechi sărbătoresc Crăciunul

Slavii cărășeni de rit vechi sărbătoresc Crăciunul

DISTRIBUIȚI

Peste 3.500 de ucraineni se pregătesc de Crăciunul pe rit vechi. În gospodăriile din Cornuţel Banat, Copăcele, Zorile sau Sălbăgel este forfotă mare în bucătării. Gospodinele pregătesc, însă,  aşa cum spune tradiţia, doar bucate de post. Meniul de Crăciun la ucraineni cuprinde nu mai puțin de 12 feluri de preparate culinare si are o însemnătate strict religioasă, explicată prin numărul apostolilor lui Iisus. Femeile ucrainene prepară, cu această ocazie, “pyrohy” sau "varenyk" (colțunaşi îndesaţi cu varza acră, cartofi sau gem), “holubtsi” (sarmale de păsat), ciuperci cu usturoi şi cu rântaş, peşte, ardei copţi, fasole verde, cartofi natur sau fierţi în coajă. Dintre deserturile tradiționale se distinge grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi "pampushke" (gogoşi umplute cu gem). Sârbii din Caraș-Severin sărbătoresc și ei Crăciunul după ritul vechi. Luna ianuarie este pentru această etnie plină de sărbători. Ei aduc în seara de Ajun așa-numitul badniac –  un pom tăiat și adus în casă. În același timp, gospodinele fac colaci care simbolizează toate animalele din gospodărie. În casă se aduce un coș de paie, iar copiii așteaptă sosirea Mântuitorului, întruchipat de capul familiei, care bate la ușă și spune „Vine copilul Mântuitorului, micuțul Iisus Christos. Afară e peste tot senin, mai spune capul familiei, deasupra este Tatăl Ceresc, iar în casă este belșug, sănătate și multe bunătăți.” Apoi se împrăștie paie în fiecare cameră. Masa tradițională se desfășoară într-un decor care  întruchipează locul nașterii Mântuitorului. În loc de brad, sârbii împodobesc casa cu crengi de stejar și seara fac un foc în fața fiecărei gospodării, pentru a simboliza astfel lumina nașterii Domnului Iisus Christos.  
 

Comentarii

comentarii