Acasă Actualitate Societatea Inventatorilor din Banat a publicat Catalogul Expoziției Culturii Bănățene

Societatea Inventatorilor din Banat a publicat Catalogul Expoziției Culturii Bănățene

DISTRIBUIȚI

Societatea Inventatorilor din Banat a publicat Catalogul Expoziției Culturii Bănățene, o lucrare strălucitoare despre marele personalități ale culturii din Banat cu marile lor realizări.

Despre acest important document ing. Remi Rădulescu, președintele Asociației Inventatorilor din Banat a scris în prefață următoarele:

”Proiectul Performanțe bănățene din toate timpurile și din toate domeniile a fost demarat în anul 2015, atunci când a fost fondată și Asociația Societatea Inventatorilor din Banat.

În acest volum, puteți vedea Expoziția Culturii Bănățene vernisată în februarie 2023 la Filarmonica Banatul Timișoara iar din luna mai 2023, prezentă la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara.

Aici, este expusă o magnifică galerie de iluștri înaintași din cultura bănățeană: Corneliu Murgu, Sorin Titel, Traian Grozăvescu, Corneliu Baba, Romul Ladea, Adrian Bărar, Petrică Moise, Bella Bartok, familia Brediceanu, Constantin Daicoviciu, Nicolaus Lenau, Ioachim Miloaia, Dositei Obradovici etc., alături de alte inteligențe bănățene Traian Vuia, Vicențiu Babeș, Victor Babeș, Traian Lalescu sau Ștefan Odobleja se regăsesc cu rigoare cu forța și frumusețea adevărului istoric.

Ei au fost performanții noștri care au făcut ceva nepieritor în civilizația Timișoarei, Banatului și României.

 Faptele respectaților noștri fruntași închegate în tezaurul cultural românesc să fie prezente spre pilda urmașilor care suntem.

Acesta este unul dintre scopurile nobile pe care și le propune proiectul Performanței bănățene din toate timpurile și din toate domeniile.

Expoziția Culturii Bănățene este realizată integral de către Societatea Inventatorilor din Banat prin proiectul Performanței Bănățene și finanțată de către Casa Rădulescu.

Din acest proiect au rezultat patru expoziții permanente.

Celelalte trei sunt Premierele bănățene și Expoziția tehnicii bănățene antedecembristă, amplasate la Casa Tineretului, precum și Expoziția Sportului Bănățean situată în Sala Sporturilor Constantin Jude.

Prin amplasarea Expoziției culturii bănățene în cadrul Bibliotecii UPT Societatea Inventatorilor din Banat dorește să susțină apropierea tinerilor de cultura zonei și totodată să sprijine implementarea a șase proiecte finanțate prin granturi norvegiene prin apelul Timișoara Capitală Europeană a Culturii al cărui promotor este Universitatea Politehnică din Timișoara”.

Comentarii

comentarii