Acasă Actualitate SOS – Băile Herculane – Miracolul zeilor

SOS – Băile Herculane – Miracolul zeilor

DISTRIBUIȚI

herculane

Romanii au venit la Băile Herculane acum 2000 de ani, fără tren, fără maşină, fără avion, fără smartphone şi fără să fie conectaţi la fax sau internet. Împăratul Franz Josef numea Herculane cea mai frumoasă staţiune din Europa. Împărăteasa Sisi a petrecut cinci veri aici.

Astăzi, noi avem obligaţia de ne îndrepta privirea asupra minunilor pe care staţiunea le deţine – o adevărată comoară a României, un miracol al zeilor – este îndemnul lui Florin Băzădean, fondatorul Asociaţiei „Pro Turism” Herculane.

Tăcere şi uitare la Herculane

Staţiunea este situată la o altitudine de 165 de metri, pe Valea Cernei, între Munţii Mehedinţi şi Munţii Cernei, în judeţul Caraş-Severin, şi are o tradiţie de aproape 2000 de ani. Este considerată cea mai veche şi cea mai frumoasă staţiune din România şi una dintre cele mai vechi din lume. Apele termale de aici sunt cunoscute de milenii, românii construind aici numeroase terme. Herculane şi Karlovi Vary sunt staţiuni indigo – singurele băi din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, excelent pentru sănătate, au ioni negativi în mediul înconjurător, sunt la aceeşi atitudine, au acelaşi decor natural fascinant şi amândouă au fost dezvoltate în timpul Imperiului Austro-Ungar.

„Numai că, în timp ce Karlovi Vary a ajuns în topul staţiunilor din Europa, înregistrând venituri anuale de sute de milioane de euro, staţiunea Băile Herculane a rămas mult în urmă. Apele din cele două staţiuni au ceva unic: sunt instabile chimic şi se absorb uşor prin piele, având un efect rapid. Amândouă se află între depresiuni intramontane, cu un aer saturat în ioni negativi, cu efect miraculos pentru relaxare. La 1.120 de kilometri distanţă de Herculane, în nord-vestul Cehiei, Kalovi Vary geme de clienţi din toată Europa şi este cumpărată bucată cu bucată de milionarii ruşi. În Herculane e tăcere şi uitare”, a subliniat Băzădean.

Să readucem Herculane pe un loc de cinste!

Factorii naturali din Herculane se caracterizează printr-un climat de depresiune intramontană, cu influenţe submediteraneene, ape minerale izotermale şi hipertermale (38-60°C), slab radioactive, hipotone, cu diferite compoziţii chimice: sulfuroase, clorurate, calcice-sodice, clorurate-sodice, calcice şi pline de oligominerale. Staţiunea dispune de numeroase posibilităţi de tratament: aerohelioterapie, băi termale, în bazin descoperit, băi termale sulfuroase şi sărate, în vane şi bazine acoperite, buvete pentru cură internă cu ape minerale, instalaţii de hidrotermoterapie (şi saună), electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, în bazine, inhaloterapie sau se pot face cure de teren. Din staţiune se pot organiza excursii la ruinele băilor romane, Peştera Hoţilor (Grota Haiducilor), Grota cu Aburi, Crucea alba şi altele.

„Am simţit că trebuie să ne unim forţele pentru a readuce Băile Herculane pe un loc de cinste în topul staţiunilor blaneoclimaterice. Practic, acest loc atât de bogat în factori naturali ne obligă la o implicare activă. Istoria şi comorile naturale nu ne lasă să trecem nepăsători pe lângă ceea ce se întâmplă. În ultimii ani, s-a investit în baze de tratament şi hoteluri, iar turiştii au reîntors privirea către acest loc minunat, însă avem nevoie de mai mult, avem nevoie de susţinere şi implicare din partea tuturor factorilor. De la autorităţi şi până la românii care conştientizează valoarea acestor ape miraculoase, cu toţii putem pune umărul pentru renaşterea turismului de sănătate. Noi am dat startul, acum aşteptăm alăturarea celorlalţi”, a conchis Băzădean.

Comentarii

comentarii